Райна Кабаиванска: Младите са готови на жертви в името на изкуството

0

- Advertisement -

От 8-и до 24-ти септември в Нов български университет ще се проведе 20-ият Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска за млади оперни певци. 

Очаква се да се включат повече от 30 кандидати от 20 различни нации, съобщи оперната прима Райна Кабаиванска в интервю за предаването “Хоризонт за вас”. Тя каза, че е трудно да даде рецепта за успех на сцената за младите оперни певци, но беше категорична, че в основата на всичко е талантът и любовта:

“Преди всичко трябва да има талант, винаги търся този свещен огън в младите. Някои го притежават, други не. Важното е да ги научиш да пеят добре, за да не бъдат метеори, които се появяват и загасват”. 

“Пяла съм до 75-годишна възраст и ме е спасила само добрата техника. Смятам, че това е сигурността в ръцете на един певец….Талант, техника и любов. Аз преподавам с любов и искам от учениците си любов. Това е емоционален труд, но и изкуството е емоция. Без нея не може”, каза оперната прима.

Тя смята, че броят на младите хора, които искат да се посветят на оперното изкуство, в никакъв случай не намалява:

“Младите хора имат много хубави качества, но ние малко ги подценяваме. Много от тях искат да пеят, пристигат от цял свят. Те са готови на всякакви жертви, за да направят кариера и в името на изкуството”.

Аз смятам, че операта трябва да е като един музей, каза още Кабаиванска:

“Музиката на Белини, Верди, Щраус, Пучини аз искам да запазим за епохата, в която са раждани. Тази модернизация, която се прави сега с т.нар. модерни режисури мен малко ме дразни. Смятам, че това са шедьоври, които могат да бъдат школа за култура. Да се види една опера, която е реализирана, в епохата, в която е писана. Това означава да се направи курс за 17-и, 18-и, 19-и век – с костюмите, грима, перуките и музиката за времето, в което са се родили тези опери”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки