Президентът откри барелеф на Васил Левски в Брестовица

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев пристигна в Брестовица по случай празника на Съединението 6-и септември. Той бе посрещнат с аплодисменти от жителите на селото.

„В нашия исторически път има събития, които единствено добавят смисъл с годините към отстояването на нашата национална идентичност, към съкровения стремеж на българския народ за свобода, справедливост, равенство пред закона. Именно духовният заряд на тези исторически паметни дати ни заставят да осъзнаем нашия дълг към род и родина“ – каза държавният глава.
Той припомни още: „135 години ни делят от съдбовния 6-и септември, когато българите взеха в свои ръце съдбата на родината си. И това събитие не беше дело на външни сили, на висока дипломация, на политически пазарлък. Това беше победа на българския характер и свободолюбие, това беше народно дело“.
Като отбеляза, че Съединението е било дело на шепа храбреци, нарекли себе си авантюристи, Румен Радев подчерта, че „зад тяхната дързост да предизвикат Великите сили и установения ред застана като стена целият български народ“. И добави: „Именно дейците на Съединението доказаха думите на Апостола, че трябват дела, а не думи“:
„В онези славни дни, дори политиците успяха да бъдат на висотата на въжделенията на българския народ“, подчерта държавният глава..
Родолюбиви брестовичани пресъздадоха с възстановка пристигането на Васил Левски в селото. След това президентът откри барелеф на Апостола на Свободата във Влаховата къща, където е било едно от скривалищата му. Барелефът е дело на Жорж Трак.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки