Тържествена смяна на гвардейския караул за Деня на Съединението

0

- Advertisement -

В София 135-ата годишнина от Съединението беше отбелязана с тържествена смяна на почетния гвардейски караул и скромна церемония пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. 

Военнослужещи от националната гвардейска част поднесоха венци пред Мавзолея-костница на Александър I Батенберг. През 1885 година владетелят издава манифест към българският народ за провъзгласяване на съединението на Княжество България с Източна Румелия. Заместник-кметът по културата на столицата Тодор Чобанов каза.

„С голяма болка виждам като историк един период на засилена конфронтация, който може да се сравнява с други тъжни епизоди в българската история, когато брат се обръща срещу брата. Мисля, че точно днешният празник трябва да ни напомни, че ние ще живеем заедно и след изборите, без значение кога са те. Ще трябва да бъдем в хармония едни с други, да не забравяме преди всичко, че сме българи, да не мразим най-много ближния, защото това е деструктивен модел, който до нищо добро няма да доведе“.

Пред Мавзолея-костница на Александър I Батенберг нямаше обявена официална церемония заради коронавируса. Една от малкото дошли да поставят цветя каза:

„Не сме обединени, много жалко. Към българите трябва да бъде посланието, да бъдат по-положително настроени, да не гледат само черното и да го правят още по-черно, отколкото е. Да вярват, че добро бъдеще очаква България“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки