Проф. Нева Кръстева с органов концерт в зала „България“

0

- Advertisement -

На 13 септември от 19 ч. легендарната българска органистка проф. Нева Кръстева се завръща на сцената на зала „България“ с програма, събрала шедьоври на органовата музика от Лист, Букстехуде, Бах, Шостакович и Месиен.


Забележителната кариера на Нева Кръстева започва в средата на 70-те години на XX век, когато в зала „България“ е монтиран настоящия орган, превърнал се в символ на залата и на класическата музика изобщо. Именно тя е първият музикант, имал честта да свири на него. Следват множество концерти и записи, превърнали я в най-известния български органист.

Нева Кръстева е от семейството на музикалния историк и публицист Венелин Кръстев и пианистката и музикален педагог проф. Люба Обретенова-Кръстева. Майка ѝ е сестра на Александър Обретенов и Светослав Обретенов. Тя завършва Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“ с музикознание и орган, владеенето на който усъвършенства при известния органист Иржи Рейнбергер в Прага и след това в Цюрих. Тя е организаторът на първия клас по орган в България. Член е на Баховото общество в Лайпциг.
Репертоарът ѝ обхваща както музиката от епохата на Барока и Романтизма, а така също и върху музика от 20 век.
Концертът след близо 20-годишното отсъствие на органистката от зала „България“ илюстрира отлично нейните интереси.
Любопитен факт е, че по време на месеците изолация Нева Кръстева не прекъсна своите ежедневни репетиции в зала „България“, съобразявайки се с всички предписани мерки. Тези репетиции не позволиха залата да заглъхне напълно и създаваха усещане за живот и оптимизъм, че хубавото предстои.

Билети за концерта на Нева Кръстева можете да откриете на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Концертът е част от Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки