ГЕРБ се отказаха от идеята за гласуване в два последователни дни

0

- Advertisement -

След бурните обществени и политически реакции, които предизвика, управляващите от ГЕРБ се отказаха от спорната си идея гласуването на избори да се провежда в два последователни дни, ако в страната по същото време е обявена извънредна епидемична обстановка.

Така хората на Бойко Борисов искат да се измъкнат от обвиненията, че удължаването на гласуването ще улесни изборните манипулации.

Управляващите внесоха в сряда своите предложения за предстоящото второ четене на промените в Изборния кодекс, които инициираха. На първо място, в текстовете им се уточняват държавните органи, които ще удостоверят дали устройствата за гласуване отговарят на изискванията на закона – Държавна агенция „Електронно управление“, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология. Оценката на машините ще се прави по специална методика. Отговорността за осигуряването на устройствата остава да лежи върху Централната избирателна комисия (ЦИК), въпреки че именно заради това бившият й председател Стефка Стоева подаде оставка.

В предложенията на ГЕРБ подробно се разписват и правилата, по които да се проведат избори за Велико Народно събрание (ВНС). Това ще стане по смесена изборна система – 200 депутати ще бъдат избрани по пропорционална изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони с кандидатски листи на партии и коалиции; още 200 – по мажоритарна система в едномандатни изборни райони. Всеки избирател ще има право на един глас за избор на кандидатски листи и един глас за избор на мажоритарен кандидат. Съответно ще има и две бюлетини – за кандидатски листи и за мажоритарни кандидати. Гласуването ще бъде хартиено и машинно.

    За целите на вота страната ще бъде разделена на 31 многомандатни изборни района за пропорционалното гласуване и на 200 едномандатни района за мажоритарното. Наименованията, границите и номерацията на изборните райони ще се определят от президента.

Цялата дейност около въвеждането на машинното гласуване – придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на устройствата – да се поеме от Министерския съвет, настояха социалистите. А дейността по тестването и сертифицирането на машините да се възложи на ДАНС.

Депутатите на Красимир Каракачанов искат от бюлетините да отпаднат номерата срещу наименованията на партиите и коалициите. „Един образован и грамотен избирател не би се затруднил да прочете пълното наименование на човека/партията/сдружението, за което/които иска да гласува, ако извършва информиран избор“, аргументират се „воеводите“. Използват случая и за да прокарат тезата си, че въпроси, с които се занимава ВНС, могат да бъдат решавани и на национален референдум от гражданите, пише „Сега“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки