80-години от връщането на Южна Добруджа на България

0

- Advertisement -

80-годишнината от връщането на Южна Добруджа на България е тема на фотодокументална изложба, уредена в добричката библиотека „Дора Габе“. Представени са събитията около Крайовска спогодба, с която Южна Добруджа, анексирана от Румъния след Междусъюзническата война, е върната в пределите на тогавашното Царство България.

Изложбата „Преселението“ съдържа библиотечни документи, книги, публикации в периодичният печат и фотографии, запечатали моменти от събитията през 1940 година, довели до връщането на Южна Добруджа към територията на България. Експозицията показва и фотографии на преселените българи.

Много от книгите досега не се показвани, но отбелязват важни моменти, както в частния живот на различни семейства, така и от историята. Фотографиите са представени от Илия Кишишев, автор на книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи, севернодобруджанци“, която ще бъде представена след откриването на изложбата, а тя може да бъде разгледана в централното фойае на библиотеката „Дора Габе“ от 16 септември до 16 октомври.

Прегледана: 36606

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки