80-години от връщането на Южна Добруджа на България

0

- Advertisement -

80-годишнината от връщането на Южна Добруджа на България е тема на фотодокументална изложба, уредена в добричката библиотека „Дора Габе“. Представени са събитията около Крайовска спогодба, с която Южна Добруджа, анексирана от Румъния след Междусъюзническата война, е върната в пределите на тогавашното Царство България.

Изложбата „Преселението“ съдържа библиотечни документи, книги, публикации в периодичният печат и фотографии, запечатали моменти от събитията през 1940 година, довели до връщането на Южна Добруджа към територията на България. Експозицията показва и фотографии на преселените българи.

Много от книгите досега не се показвани, но отбелязват важни моменти, както в частния живот на различни семейства, така и от историята. Фотографиите са представени от Илия Кишишев, автор на книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи, севернодобруджанци“, която ще бъде представена след откриването на изложбата, а тя може да бъде разгледана в централното фойае на библиотеката „Дора Габе“ от 16 септември до 16 октомври.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки