Световноизвестният цигулар Гидон Кремер с две програми в София

0

- Advertisement -

В забележителната поредица световнопризнати музиканти, които Софийската филхармония е поканила за своя сезон, Гидон Кремер е несъмнено един от най-уважаваните и популярни творци. Той пристига в София с две програми, които ще звучат под диригентството на Найден Тодоров и Джеймс Джъд.
На 1 октомври с виолончелисткаta Гиедре Дирванаускайте и националния оркестър ще представи „Тиха молитва“ на Гия Канчели. Във втората част на вечерта маестро Найден Тодоров е включил „Просветлена нощ“ на Шьонберг.

4 октомври е вечер за среща с Втория концерт за цигулка на Шнитке и Четвъртата симфония на Бетовен – избор на английския диригент Джеймс Джъд.

Сред водещите цигулари в света Гидон Кремер е може би с най-необичайната кариера. Той е роден на 27 февруари 1947 в Рига, Латвия, и започва да учи цигулка на 4-годишна възраст при баща си и дядо си – и двамата изтъкнати изпълнители на струнни инструменти. На 7 постъпва като студент в Музикалното училище в Рига и бележи бърз напредък, а на 16 получава Първата награда на Латвийската република. Две години по-късно започва да учи в Московската консерватория при Давид Ойстрах. Гидон Кремер е носител на множество престижни награди, сред които се открояват наградите от Конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел (1967) и Международния музикален конкурс в Монреал (1969), и първите награди от конкурсите „Паганини“ (1969) и „Чайковски“ (1970).

Именно от тази стабилна платформа на обучение и успех започва забележителната кариера на Гидон Кремер. Пред последните пет десетилетия той изгради и затвърди в целия свят репутацията си на един от най-оригиналните и вълнуващи артисти на своята генерация. Изнасял е рецитали на почти всички големи концертни сцени по света, свирил е с най-изтъкнатите оркестри на Европа и Северна Америка и е работил с повечето големи диригенти от последните петдесет години.

Необикновено богат, репертоарът на Гидон Кремер впечатлява със своето разнообразие. Той включва пълния набор от класически и романтични шедьоври за цигулка, а също така – творби на водещи композитори от 20-и и 21-и век като Берг, Хенце и Щокхаузен. Същевременно Кремер подкрепя работата на живите руски и източноевропейски композитори и е свирил много от новите им композиции, някои от които са посветени на него. Името му се свързва с композитори като Алфред Шнитке, Арво Пярт, Гия Канчели, София Губайдулина, Валентин Силвестров, Луиджи Ноно, Едисон Денисов, Ариберт Райман, Петерис Васкс, Джон Адамс, Виктор Кисин, Майкъл Нийман, Филип Глас, Леонид Десятников и Астор Пиацола, чиито произведения той изпълнява, уважавайки традициите и съхранявайки цялата им свежест и оригиналност.

Изключително продуктивен в записването на музика, Гидон Кремер има вече над 120 албума. Повечето от тях са получили престижни награди като знак на признание за изключителните му интерпретаторски постижения.

В списъка му с отличия се открояват наградите „Grand prix du Disque“, „Deutscher Schallplattenpreis“, „Ernst von Siemens Musikpreis“, „Bundesverdienstkreuz“, наградата на Музикалната академия Киджана, Наградата „Триумф“ 2000 (Москва), Наградата на ЮНЕСКО (2001), „Saeculum Glashütte Original MusikFestspielPreis“ от Дрезден (2007), наградата „Rolf Schock Prize“ за музикални артисти – Стокхолм (2010), Пожизнената награда на Музикалния фестивал в Истанбул (2010) и Наградата на името на Артур Рубинщайн „ Una Vita Nella Musica“ – Венеция (2011). През 2016 Гидон Кремер е отличен с „Praemium Imperiale“, което се смята за нобелова награда за музика.

През 1997 Маестро Кремер основава камерния оркестър „Кремерата Балтика“ за насърчаване на даровити млади музиканти от трите балтийски страни – Естония, Латвия и Литва.

Цигуларят има изяви като солист на Държавния филхармоничен оркестър на Хамбург с диригент Кент Нагано, Берлинската филхармония с диригент Кристиан Тилеман, Бостонския симфоничен оркестор, дирижиран от Хуанхо Мена и Националния симфоничен оркестър с диригент Кристоф Ешенбах. През февруари 2002 Гидон Кремер и „Кремерата Балтика“ са отличени с престижната награда „Грами“ в категория „Най-добро представяне на Малък ансамбъл“ за албума „After Mozart“ на „Nonesuch“. По-късно същата година албумът получава наградата „ECHO Klassik“, а издаденият през 2014 от ECM албум с творби на Мечислав Вайнберг е номиниран за „Грами“ през 2015.

Гидон Кремер свири на иструмент на Никола Амати от 1641. Той е автор на четири книги, последната от които е „Писма до един млад пианист“ (2013). Творбите му са преведени на няколко езика и разкриват широтата на неговите артистични търсения и естетически възгледи.

Билети за концертите 1 и 4 октомври са налични на касата на зала България и в Ивентим: тук и тук

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки