Гоце Делчев пак стана „македонец”

0

- Advertisement -

Фланелки с образа на Гоце Делчев и лозунги за отбрана на „македонизма“ ВМРО-ДПМНЕ излезе на втория от обявените протести за събаряне на правителството, което бе формирано само преди две седмици, съобщава „Независен весник“, цитиран от БНР.

Поводът е чувствителната тема за всеки македонец – Гоце Делчев и искането на София в разговорите на комисията по историческите въпроси той да бъде назован българин, който се е борил за свободата на Македония.

Вестникът отбелязва, че броят на участниците в шествието е бил по-голям от този, когато се протестираше за поскъпването на тока. Протестиращите пееха известната песен „Едно име имаме“, скандираше се „Никога Северна, само Македония“, „Оставка“, „Мафия“, докато демонстрантите преминаха пред министерството на правосъдието, по моста „Гоце Делчев“ и стигнаха до министерството на външните работи.

    Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в обръщение по време на протеста благодари на демонстрантите за присъствието им и отправи критики към актуалната власт за отношението й към исторически личности като Гоце Делчев, отбелязва Слободен печат“.

„Днес сме тук за Македония и Европейския съюз. Гоце Делчев е стълбът на този народ. Нашите историци имат подкрепа от народа, но не от властта. Народът е най-важен, защото народът е държавата, не бива да се превръщаме в територия. Протестираме за Гоце, защото той е европейска личност. Заев и СДСМ са против ЕС. Те увеличиха тока и направиха народа длъжник. Искат да продадат Гоце, за да си поделят лицензи за фирми за производство на марихуана и да диктуват съдебни процеси. Затова сме тук, тъй като освен мафия, в Македония има народ. Този народ обича Делчев и ние няма да се откажем от него“, заявил Мицкоски, цитиран от „Слободен печат“.

    Професор Драги Георгиев, съпредседател на Смесената комисия по историческите въпроси с България от македонска страна, заяви снощи в интервю за телевизия „Сител“, че работата на Комисията не е да утвърждава идентичността на Гоце Делчев, а да се постигне договор той да се чества съвместно.

„Съществува архивна документация за Гоце Делчев. Съществуват документи, в които той се е декларирал като българин. Но съществуат и документи, в които Гоце Делчев говори за македонци, македонки, за държава Македония. Този спор ще се реши само, ако се напуснат твърдите становища. Трябва заедно да го честваме и да се вземат предвид и двете възприятия“, казал проф. Георгиев.

Той очаква комисията скоро да продължи работа и обяви, че македонският екип ще се срещне с българските колеги в края на септември или началото на октомври. Георгиев обясни, че работата на комисията е била прекъсната заради напрежението, което се появило след декларциите, приети в българския парламент и БАН, с които се отрича македонският език. Той подчерта, че въпросът за македонския език не бива да се отваря и той не трябва да бъде предмет на дискусия в комисията, пише „Слободен печат“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки