Черна серия: И Валя Ахчиева осъди Марешки

0

- Advertisement -

Журналистът Валя Ахчиева спечели делото срещу Веселин Марешки и на втора инстанция. Това е пореден пирон срещу аптекарския бос, след като само преди дни той получи присъда за 4 години ефективно лишаване от свобода на първа инстанция по обвинението за рекет и изнудване.

Състав на Софийски градски съд, Въззивно отделение, с Председател – съдия Здравка Иванова и членове – съдиите Цветомира Кордоловска и Светослав Спасенов, със свое решение от 14.09.20 год., потвърди изцяло Решението на Софийския районен съд, за това, че в делото на Веселин Марешки срещу Валя Ахчиева, всъщност става дума за свобода на словото, упражнена в нейния пълен обем, така както е утвърдено в практиката на Конституционния съд и на Европейския съд за правата на човека, а и на българския Върховен касационен съд, съобщава „АФЕРА“.

Лидерът на партия „Воля“ и зам.председател на Народното събрание – Веселин Марешки, заедно със своята майка Веска Марешка, както и двете фирми, свързани с лекарствения бизнес на Марешки, заведоха дело срещу Ахчиева, за претърпени имуществени и евентуално неимуществени вреди, след излъчване на 7 броя предавания „Открито“ през 2017-та и 2018-та година, в ефира на БНТ.

В мащабно журналистическо разследване, включващо проучвания не само в България, а и в Германия, Турция и Русия, Ахчиева проследи паралелния износ на скъпоструващи и животоспасяващи лекарства, реимбурсирани от НЗОК и внасяни в България на много ниски цени, но които след това веднага се изнасят от фирми в други европейски държави, на цени – в пъти по-високи.

„Действително сме свидетели на едно забележително журналистическо разследване. И Съдът потвърждава, че са спазени добрите журналистически практики, като е дадена възможност на всички страни за становище по обсъжданата тема“.

Миналата година Ахчиева спечели делото на първа инстанция в Софийския районен съд, като тогава пък Марешки заяви, че изпитвал неудобство да му бъдат задавани едни и същи въпроси, а майка му – Веска Марешка, се оплака, че обвиненията на журналистката я накарали да спре да пее и да гастролира по заведенията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки