Нов регламент за ограничен достъп на автомобили до Рилските езера

0

- Advertisement -

Сезонът по Седемте рилски езера приключва и от общината в Сапарева баня, и от наемателите на хижи и туристически обекти, от агенциите отчитат сериозен спад на туристите по циркуса. Заради пандемията от Covid-19, от въведените ограничения, дори и заради по-лошото време през юли посещаемостта е около 30%, сравнено с предишните години.

Ако годишно по статистиката на Министерството на туризма до eзерата се качват около 200 хиляди, то тази година те няма да надхвърлят 35-40 хиляди.

Но и при такъв слаб сезон Седемте рилски езера станаха известни с нарушения, дори и с инциденти. Сръбски туристи се къпаха на воля и безнаказано в езерото Бъбрека. През целия август, когато горе са на стан от Бялото братство, въпреки издадена в средата на август т.г.  заповед на екоминистъра Емил Димитров за забрана, джипове продължиха да карат туристи към Седемте езера. Стигна се до гонки с полицията и патрулите на НП „Рила“, наскоро имаше и инцидент, при който пострада полицай от областната дирекция в Кюстендил. 

Същевременно по циркуса върви реновиране на пътеките, беше качена тежка земекопна техника, а прокуратурата спря работата по рехабилитацията след сигнали на разгневени туристи. После работата продължи, но само на ръка и с каране на материалите с коне.

„Най-сериозен проблем по Езерата и сега са джиповете. Готви се нов регламент за ограничен достъп на автомобили, стана ясно след среща по проблема с нерегламентиран превоз на туристи с джипове по циркуса при областния управител на Кюстендил Виктор Янев.

Всяка от инстанциите и структурите, които имат отношение, ще трябва да представят свое становище в срок до 3 месеца, който вече изтича“, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ началникът на Регионалната дирекция по горите в Кюстенди инж. Здравчо Тодоров.

„Проблемът идва от това, че има нерегламентирана дейност, там е напрежението. Да се докаже, че шофьорите на джипове взимат пари и возят туристи нагоре – това трябва да се докаже – тогава се намесва и полиция, и НАП, това са криминални случаи“.

Последните дни не са регистрирани нарушения, посочват от общината и от Националния парк „Рила“.

„Не видях нито един джип. Лифтът работеше, но има малко хора“, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ планинарят и природозащитник инженер Севделин Атанасов.

Не само при областния управител има срещи и обсъждания как да спрат нарушителите превозвачи горе. Такава правиха преди дни и на посетителския център на Паничище.

„Това са законовите действия. Директорът на регионалната дирекция по горите, съгласувано с Изпълнителна агенция по горите. Проблемът е на кого ще се възложи да изпълнява тази заповед – жандармерия ли, горски стражари ли“, заяви кметът на Сапарева баня Калин Гелев в предаването „Хоризонт до обед“.

Имаше и обсъждане за екопътеките със зелените – пак имаше напрежение. Не им изнася на зелените – казахме екопътеките няма да се правят с камък, ще се правят с дърво, а не искаме и с дърво – е, не става само с обичане, става с говорене. И не са те хората, които ще определят свободното придвижване на всеки един български граждани“, категоричен е кметът на Сапарева баня.

Освен административните намеси и контрол, има идея и да се въведе платен вход за посещенията по Седемте езера.

„Когато го нямаше лифтът, хората горе бяха само истински планинари и езерата се опазваха“, твърди още планинарят Севделин Атанасов.

WWF алармира за нарушения, които унищожават Седемте рилски езера и призовава масовият, механизиран достъп до езерата да бъде прекратен.

„Засиленият туристически поток е причина за ерозията при Рилските езера. Опазването на защитените зони става чрез законови механизми и спазване на законодателството за това“, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Добромир Добринов от WWF- България.

„В случая става въпрос за законите за защитените територии и за биологичното разнообразие. Според тези закони в защитените територии се забранява всякакво изграждане на съоръжения, освен поддръжка на предишни съоръжения. Затова ние твърдим, че този лифт в границите на парк „Рила“ е противозаконен“, посочи още Добринов.

„Какво трябва да се направи, когато има нарушение – чрез административна процедура този лифт трябва да бъде спрян.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки