НС отхвърли ветото на Радев за Закона за съдебната власт

0

- Advertisement -

Народното събрание отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната власт. Изборните членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), след края на своя мандат или при предсрочното му прекратяване на определени основания, ще могат да получават повишение. Така ще има възможност те да бъдат назначени на длъжност в органите на съдебна власт, която е с една степен по-висока от тази, която са заемали преди избирането им за членове на кадровия орган.

Промените, предложени от ДПС, бяха гласувани на 3 септември, но държавният глава върна част от тях, изразявайки несъгласие именно с „кариерните бонуси“, пише БГНЕС.

Основната гаранция за независимостта на съда се изразява в това назначенията и повишенията на магистрати да се правят единствено въз основа на обективни критерии. Престоят им във ВСС не може да доведе до придобиването на качествата, които са необходими за заемане на по-висша длъжност, написа тогава президентът в мотивите си.

Днешното гласуване на законопроекта премина почти без дебат в пленарната зала. Единственото изказване направи депутатът от „БСП за България“ Крум Зарков, който подкрепи президентските мотиви. „След като сам един магистрат е избрал да се кандидатира, да мине през процедура и да бъде избран за член на ВСС, той сам е преценил условията“, аргументира се Зарков, според когото магистратът после трябва да напусне кадровия орган на съдебната власт при същите условия.

Според него така мнозинството във ВСС ще може да наказва членове, в зависимост от това „дали харесва или не техните решения“. Зарков определи бонусите и като „политически мотивирани“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки