Ухапана от кучета жена осъди общината в Лом

0

- Advertisement -

Ухапана от безстопанствени кучета жена осъди общината в Лом. Местната управа ще трябва да изплати обезщетение в размер на 2000 лева на 53-годишната жена.

Решението е на окръжния съд в Монтана и не подлежи на обжалване.   Жената е нападната на улицата пред дома й от две скитащи кучета на 2 февруари 2019 г. в село Замфир. Те впили зъбите си в краката й като нанесли дълбоки рани по тях. Травмите били толкова сериозни, че се наложило пострадалата да се лекува цял месец. През това време тя не можела да ходи на работа, за което са й издадени два болнични листа.  

След инцидента ухапаната изпратила жалби до кметовете на село Замфир и на община Лом, с които ги уведомила за случилото се и настояла бездомните кучета да бъдат прибрани и да бъде изграден приют. По-късно завела дело срещу управата в Лом, като поискала обезщетение от 3000 лева за претърпените болки и страдания. Районният съд осъдил общината в да плати на жената 2000 лева обезщетение, както и направените разноски по делото. Общината обжалвала решението с искане да го отмени. Но окръжните съдии потвърдили решението да първоинстанционния съд.  

Според магистратите разпоредбите на Закона за защита на животните изрично поставят безстопанствените кучета под надзора и грижите на общините, а общините не могат да пренебрегнат задълженията си да осигурят безопасна среда на своите граждани. От представените по делото доказателства се установява, че е налице доказано бездействие на органи и длъжностни лица на община Лом за контрол върху изоставените животни на територията й, пише в решението на Окръжния съд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки