„Африканката“ в София – Президентът, Дойче Опер и публиката аплодират Старозагорската опера

0

- Advertisement -

Да вървиш по отъпкани пътеки може да е лесно, но не носи удоволствие. Трудностите дават мъдрост, изпитанията каляват характера. Тези изпитани житейски максими в пълна сила важат не само за човешкото битие и успешно могат да бъдат изходна позиция в избора на репертоар на един съвременен оперен театър. Точно на тази логика почива изборът на „Африканката“, направен от ръководството на Старозагорската опера. Заглавието е високо вдигната летва, която може би в началото се е струвала на състава почти недостижима. Защото голямата френска опера изисква стил на музициране, изисква трупа, която притежава разнообразие от гласове и модерни артисти, способни да отговорят на творческия почерк на Вера Немирова. В процеса на работа постепенно Старозагорската опера успява да покрие всички поставени условия и става първата трупа не само у нас, а и на Балканите, която може да се похвали, че притежава „Африканката“ в репертоара си. Радост, която, уви, трае кратко. Защото броени дни преди да покаже творчeския си успех на сцената в София, пандемията осуетява гостуването в НДК и поставя не само този гастрол, а и целия сезонен план на театъра на трупчета. Месеците, в които театърът не работи, са удобно извинение Старозагорската опера да се откаже от авантюрата да покаже „Африканката” на публиката в София. Защото освен всичко друго удоволствието е скъпо, особено при рестрикциите за капацитета на зрителите в салона, при страха на публиката да се завърне на спектаклите в затворено пространство, при мащабите на декора, който трябва да бъде транспортиран и построен на нова сцена. И въпреки това извиненията, удобни или не, не са по вкуса на Старозагорската опера, особено когато тя има нещо, което се гордее да покаже на публиката. И с право. Доказва го реакцията на зрителите, които проявиха любопитството да видят едно на практика непознато у нас заглавие. На 6 октомври София аплодира „Африканката” – първото голямо събитие във време на пандемия от COVID-19 на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата.

На премиерното за София представяне на спектакъла на операта „Африканката” от Джакомо Майербер присъстваха Президентът на Република България Румен Радев и заместник председателя на Народното събрание Емил Христов. След спектакъла Президентът бе посрещнат на сцената от директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. Румен Радев поздрави всички артисти и екипа на Старозагорската опера. В заключение на възторженото си обръщение държавният глава каза: „Заедно правим така, че вашият талант да няма граници! Продължавайте все така! Благодаря ви!”

Отзиви, споделени във фейсбук от развълнувани зрители и познавачи, непосредствено след и по време на представянето на „Африканката” в София:
 Mimi Kirilova Благодарности на състава, който ни поднесе това великолепно преживяване. Дано по-скоро имат шанса да го представят и по света с бляскавите си гласове!
Jeana Sharankova Възхитени сме от изпълненията на Крум Гълъбов, Даниела Дякова, Беса Лугичи и Ивайло Михайлов! Впечатлени сме от режисурата и сценографията! Рядко в България може да се види един истински мегаспектакъл!

 Jeana Sharankova Всички меломани имахме необходимост от такъв великолепен спектакъл – въпреки психозата от епидемията – да попаднем в един свят на пълноценно, разнообразно, с множество семантични конотации сценично изкуство! В. Немирова е наистина неизчерпаема! При един така голям оркестър и толкова добър диригент с така интригуващата музика на Майербер!! И толкова прекрасни гласове на сцената! И солистите, и хорът! Известно ни е високото равнище на Старозагорската опера от много десетилетия, и въпреки това спектакълът надмина очакванията ни!

Maxim Hristov Възхитителен спектакъл! Вдъхновена режисьорска работа, изключително ниво на певците и блестяща актьорска игра! Импозантна сценография и декори! Вие сте гордост за нашия град!
Христо Николов Знаех си аз, че няма начин френска опера да не ми хареса и наистина се оказа така. Благодарение на Старозагорската опера гледах за първи път на живо „Африканката“ на Майербер. Божествена музика и много добра постановка. Браво! Досега единствено „Троянци“ на Берлиоз не съм можел да издържа докрай, но пък и Берлиоз прекалява. В „Африканката“ има божествена музика, имаш чувството, че не можеш да й се наситиш.
Eliana Mitova Прекрасен спектакъл, солисти на висота. Чудесен диригент!

Светлана Димитрова Снощи отново се върнах почти година назад към серия от незабравими срещи в Старозагорската опера. Докоснах се до работния процес в театъра, до енергията и безкрайната творческа инвенция на Вера Немирова и нейния екип, до творческата и колегиална атмосфера по време на репетициите. На премиерата изживяването беше неповторимо. Снощи открих театъра отново мобилизиран и концентриран. Представям си колко репетиции са били необходими, за да се възстанови тази безкрайна опера “Африканката” на Майербер. Ивайло Кринчев водеше уверено и точно състава. Даниела Дякова беше ярка и запомняща се Селика (вероятно една от най-трудните мецосопранови роли). Финалната й ария (след три часа на сцената) беше изпълнена с огромен емоционален заряд и вокално майсторство. Ивайло Михайлов представи безупречен Васко Да Гама. Крум Гълъбов – уверен и устремен Нелюско, Ивайло Джуров в двете роли на Инквизитора и на Жреца отново затвърди стабилната си позиция на водещ български бас. Не ще пропусна и Делян Славов, който беше завладяващ злодей Дон Педро. И разбира се ефирната и във върхова вокална форма Беса Лугичи като Инес. Ивайло Йовчев, Пламен Кумпиков, Тереза Бракалова, хорът и хормайсторът Младен Станев, оркестърът и целият екип бяха на ниво.
През цялата вечер си мислех колко съм горда с творческите търсения на този театър, който обичам и следя от години.
Благодаря ви, скъпи колеги за смелостта, за любовта, всеотдайността и вдъхновението.
Успешен сезон.
А ние да бъдем в залите.

Ivaylo Spasov
За първи път Зала 1 на НДК отваря от началото на коронакризата; за първи път “Африканката” (“Васко да Гама”) се поставя в София; за първи път слушам великолепната музика на Майербер; за първи път съм на опера с Доли; за първи път гледам продукция на Старозагорската опера; за първи път толкова колеги и от офиса дойдоха на опера; за първи път виждам толкова адаши Ивайло-вци да са активно замесени (цели четирима); за първи път толкова първи пъти! Беше хубаво, даже много! Благодаря за преживяването и адмирации към солистите, хора, оркестъра, диригента, режисьора и всички творчески колективи, които са направили възможно тази малко позната, но много грандиозна опера да оживее като голяма, сложна и много добре смазана, хармонична машина. Машина за душевни емоции! Желая дълъг живот на продукцията – заслужава още аудитории да я съпреживеят!

Kalina Vassileva Бяхте великолепни! Благодарим ви за прекрасната атмосфера и постановка! Даниела, ти си велика!

Deyan Vassilev Браво! Респект и поздравления за страхотното представление!!!
 
Lilly Dimitrova
Седмица след представянето на „Африканката“ от състава на Старозагорската опера на сцената на НДК съм под впечатлението от спектакъла. Толкова вълнуващ, мащабен спектакъл с чудесната музика на Майербер и прекрасните изпълнения на певците – Даниела Дякова, Ивайло Михайлов, Беса Лугичи, Делян Славов…още дълго в мен ще звучат мотиви от ариите на героите, ще виждам платната на корабите и диалозите на героите. Радвам се, че присъствах на първото представление на тази опера в България. Адмирации за всички артисти на сцената, за маестро Ивайло Кринчев, всички, които сътвориха тази музикална магия. Нека успехът им бъде спътник в предстоящите творчески начинания! 

Не закъсняха и приятелските отзиви от Дойче Опер-Берлин за премиерното представяне на „Африканката” в София!
Ситуацията с COVID-19 постави на колене всички театри в Германия. Спектаклите се състоят в минимизирани концертни форми, без хор. Ръководството на Дойче опер е притеснено за бъдещето на изкуството. В същото време постановката на Вера Немирова „Африканката”, която  продължи сценичния си живот благодарение на Старозагорската опера,  се представя в пълния си блясък и с голям успех на една от най-големите сцени в България – зала 1 на Националния дворец на културата на 6 октомври. Вера Немирова не успя да дойде в България, заради усложнената COVID обстановка, но е в непрекъсната връзка с екипа на нейната „Африканка”, вълнува се, радва се, преживява. Споделя първите реакции по време и след представянето на „Африканката” в София с ръководството на партньора Дойче опер-Берлин, които приемат  успеха на спектакъла като свой успех!
Поздравленията са поднесени от драматурга на театъра Йорг Кьонигсдорф!
https://www.youtube.com/watch?v=_2Ia9CjWuAs
Вера Немирова поздравява състава на Старозагорската опера:
https://www.youtube.com/watch?v=ilbzl1MANEs
 
 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки