В най-бездуховното време оцеля оазис на духовността! Дарители спасиха кино „Влайкова“!

0

- Advertisement -

Последното квартално кино – кино „Влайкова“ на столичната улица “Иван Асен II”, вече има нов дигитален прожекционен апарат. Емблематичният киносалон се сдоби с него след близо осеммесечна кампания за набиране на средства. В нея са се включили почти 400 дарители и ентусиасти, подпомогнали каузата.

„Към когото и да се обърнехме през тези седем-осем месеца, всеки казваше – „Ама, как? Това ми е любимото кино. Естествено, че ще даря.“ И не само на софиянци, много хора, които отдавна живеят отвъд Океана или из Европа, имат спомени като деца кой се бил целувал на последния ред…“ Това разказа в предаването „Хоризонт до обед“ актьорът и режисьор Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище „Антон Страшимиров – 1926“, което стопанисва сградата на киното.

Чрез видеоклипове в мрежата молбата за пари е достигнала до хиляди хора, допълни Олег Ковачев.

По време на дарителската кампания са идвали хора, които са пускали в касичката по няколко лева.

„Накрая една госпожа, г-жа Донева – няма да й кажа двете имена, защото явно е много скромна и не се афишира, преведе 10 000 лева по нашата сметка, с което успяхме да достигнем котата от 73 000. Купихме машината и от няколко седмици прожектираме всички най-нови филми, които излизат в световната киномрежа, което е голямо щастие“, изтъкна Олег Ковачев.

„Много е интересно, защото кинозалата стои непроменена от 1926 година. Тя е направо ретросалон. Като влязат хора вътре, възклицават щастливи. Като влезеш вътре се чувстваш като у дома си, което е много ценно.“

В събота в 18 часа дарителите са поканени на специална прожекция. Филмът ще бъде изненада за присъстващите, защото е нов и не е показван досега.

Новата дарителска кампания ще бъде посветена на ремонта на сградата. Покривът тече и има опасност да бъдем наводнени, поясни Ковачев. Тъй като по думите му читалището не може да извади 20 000 лева да си направи нов покрив, го кърпят и слагат пластмасови кошчета. „Миналата година падна таванът.“

„За мен кино „Влайкова“ и това читалище са истинска светиня“, подчерта Олег Ковачев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки