В най-бездуховното време оцеля оазис на духовността! Дарители спасиха кино „Влайкова“!

0

- Advertisement -

Последното квартално кино – кино „Влайкова“ на столичната улица “Иван Асен II”, вече има нов дигитален прожекционен апарат. Емблематичният киносалон се сдоби с него след близо осеммесечна кампания за набиране на средства. В нея са се включили почти 400 дарители и ентусиасти, подпомогнали каузата.

„Към когото и да се обърнехме през тези седем-осем месеца, всеки казваше – „Ама, как? Това ми е любимото кино. Естествено, че ще даря.“ И не само на софиянци, много хора, които отдавна живеят отвъд Океана или из Европа, имат спомени като деца кой се бил целувал на последния ред…“ Това разказа в предаването „Хоризонт до обед“ актьорът и режисьор Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище „Антон Страшимиров – 1926“, което стопанисва сградата на киното.

Чрез видеоклипове в мрежата молбата за пари е достигнала до хиляди хора, допълни Олег Ковачев.

По време на дарителската кампания са идвали хора, които са пускали в касичката по няколко лева.

„Накрая една госпожа, г-жа Донева – няма да й кажа двете имена, защото явно е много скромна и не се афишира, преведе 10 000 лева по нашата сметка, с което успяхме да достигнем котата от 73 000. Купихме машината и от няколко седмици прожектираме всички най-нови филми, които излизат в световната киномрежа, което е голямо щастие“, изтъкна Олег Ковачев.

„Много е интересно, защото кинозалата стои непроменена от 1926 година. Тя е направо ретросалон. Като влязат хора вътре, възклицават щастливи. Като влезеш вътре се чувстваш като у дома си, което е много ценно.“

В събота в 18 часа дарителите са поканени на специална прожекция. Филмът ще бъде изненада за присъстващите, защото е нов и не е показван досега.

Новата дарителска кампания ще бъде посветена на ремонта на сградата. Покривът тече и има опасност да бъдем наводнени, поясни Ковачев. Тъй като по думите му читалището не може да извади 20 000 лева да си направи нов покрив, го кърпят и слагат пластмасови кошчета. „Миналата година падна таванът.“

„За мен кино „Влайкова“ и това читалище са истинска светиня“, подчерта Олег Ковачев.

Прегледана: 11382

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки