Фалитът на „Олимпик“ ужили 200 000 българи

0

- Advertisement -

Правните възможности за съдействие от страна на българската държава за пострадалите от фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“ са много ограничени. Това обяви по време на парламентарния контрол министърът на финансите Кирил Ананиев в отговор на въпрос на БСП, цитиран от БНР.

Страната ни все още чака арбитражното решение за застрахованите в компанията

Депутатът от БСП Крум Зарков попита каква помощ е оказала страната ни на засегнатите от фалита на застрахователната компания „Олимпик“ българи, за да се защити интересът им пред кипърския съд, както и какви са взаимоотношенията между Българския и Кипърския гаранционен фонд.

В отговор финансовият министър Кирил Ананиев обясни, че Кипърският гаранционен фонд отказва да поеме плащанията на застраховани в чужбина, а Българският гаранционен фонд иска арбитражно решение по тази позиция и е налице правен спор между двата гаранционни фонда:

„Втози процес правните възможности за съдействие от страна на българската държава и българските държавни институции са твърде ограничени и се свеждат до възможността за събиране и разпространение на информация, която би могла да бъде от полза на заинтересованите лица“

Финансовият министър Кирил Ананиев обясни, че все още няма общо решение на Европейския съюз за компенсиране на ползвателите на застрахователни услуги в друга държава членка и че догодина Европейската комисия ще представи законодателни промени, които засягат обезщетенията.

През 2018 година кипърските надзорни органи отнеха лиценза на застрахователна компания „Олимпик“, а година по-късно съдът в Никозия обяви компанията в ликвидация.

Ощетените българи от фалита на „Олимпик“ са близо 200 000.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки