Изкупиха витамин Д от аптеките заради съвета на проф. Кантарджиев

0

- Advertisement -

Седмица след съвета на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев хората да пият витамин Д, за да повишат защитните сили срещу коронавируса, въпросният препарат вече е дефицит в някои аптеки в София, установи проверка на Lupa.bg.

„Пролетта казахме трите Д-та. Сега слагаме едно четвърто Д – витамин Д“, заяви експертът миналия четвъртък по време на редовния брифинг на НОЩ.

Най-бързо са се изчерпали капките „Вигантол“, каквото е едно от търговските наименования на витамин Д, произвеждано от немска фирма. Те са и на най-достъпна цена от около 3 лева.

Според Аптечната камара този препарат е дерегистриран и няма да се продава у нас след изчерпване на наличните количества в аптечната мрежа. „Вигантол“ обаче е само един от многото съдържащи витамин D на нашия пазар, успокояват фармацевтите.

Голямо е търсенето и на „Ойлесен витамин Д3“ – капсули и капки, които са швейцарско производство, като тяхната цена е по-висока и се предлагат съответно за не по-малко от 12 лева.

Специалистът по хранене проф. Донка Байкова обаче предупреди, че витамин Д е един от витамините, при които има риск от предозиране. Тя призова да се спазват някакви експертни препоръки. Предозирането може да доведе до проблеми с бъбреците.

При деца и при хората в зряла възраст препоръчителното количество е 5 микрограма за деня. Над 70 години хората имат нужда от 15 микрограма, защото възрастният човек по-трудно синтезира витамина в кожата. Препоръката на проф. Байкова е в централната част на деня минимум 20-40 минути да прекарваме на слънце. Добре е да се знае, че е по-добре да излагаме на слънце гърба си, тъй като той е с по-голяма повърхност.

Българите купуват масово и всякакви други препарати, съдържащи важния за организма витамин, показа нашата проверка.

След известно успокоение през лятото хората у нас отново са започнали да се презапасяват с добре познатите лекарства – аналгин и парацетамол, както и с защитни медицински маски. След  първоначалния скок в цената на еднократните маски в началото на пандемията, която достигна безумните 4 лева, при положение, че реалната стойност не е повече от 20-30 стотинки, днес тези защитни средства се продават между 50 стотинки и 1,20 лв.

Според фармацевти по-тревожна е тенденцията гражданите да искат да купуват антибиотици без рецепта. Заради липсата на протигрипни ваксини хората решиха да се запасяват с антибиотици, които гълтат не по лекарско предписание, обявиха пред Lupa.bg медицински експерти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки