Кошлуков хвали Банов за медийния закон

0

- Advertisement -

Голяма стъпка напред. Така генералният директор на БНТ Емил Кошлуков определи предложения законопроект за изменение на Закона за радио и телевизия, който провокира обществено напрежение и бе повод за оставката на шефа на БНР Андон Балтаков. След разпалената среща вчера между генералния директор на общественото радио Андон Балтаков и министъра на културата Боил Банов днес се състоя ново онлайн обсъждане. Този път между шефа на БНТ и министъра.

„Знаете, че има и публичен резонанс, най-вече от директора на националното радио, затова, че сме извадили вътре 8 члена спрямо договореното в работната група. Да, ще потвърдя и пред вас – така е, членовете касаят мандатността на генералните директори и съответно с тях връзките с управителните съвети, мандатността им и т.н. Знаете, че лятото имаше подобен законопроект с подобни текстове за увеличение на мандатите и т.н., който провокира силна реакция с подписи на известни интелектуалци“, обясни Боил Банов в началото на срещата, на която присъстваха също Ваня Бедрова, началник на кабинета на министъра и Миглена Кацарова, директор на правната дирекция в министерството.

И допълни: „Това провокира брожения, което накара председателя на комисията по култура да изтегли неговия вариант на законопроекта. В този смисъл решихме да представим сега на обществото законопроект, който да бъде на основата на това, което правим, и да направим бюджета на обществените медии съотносим към държавните помощи, да го синхронизираме, да направим прогнозируемо бъдещето, начина на финансиране на обществените медии и т.н.“

    „Ние не се вълнуваме много от мандати. Освен това, ако си спомням добре, през годините ние се борехме именно за това – да може обществото на свободен избор да избира депутати, които независимо да решат да правят закони.

Това е само проект. Не смятам, че ние тук в БНТ или вие в министерството, или където и която да е група определя дневния ред. Това е в парламента. Така че предстои депутатите да решават тези членове, които вие споменахте. А и тези текстове не са толкова важни“, заяви Кошлуков. Според него предложения на министър Банов закон е голяма стъпка напред.

    „Много труд беше хвърлен и смятам, че този труд не е на халос. Имаме закон, който е принципно, генерално различен от досегашния. Отговаря на новите нужди и условия в XXI век. За което искам да поздравя цялата работна група. Този труд го оценяваме високо в БНТ“, каза още той.

Според Кошлуков най-важна е стъпката по определяне на бюджета на обществената телевизия – това, че той вече няма да се смята на час програма, както е в момента, а ще се извършва по методология за оценка на разходите, както е по света. Така по думите му БНТ вече ще може да има бюджет, който да я направи независима от политически влияния и промени.

    „Когато една субсидия се изчислява по ясна методика, тя не зависи  от който и да е финансов министър или от който и да е кабинет. За това нещо изказвам още веднъж нашата признателност“, заяви шефът на обществената телевизия.

Той подчерта, че богатството на БНТ е в културната история на България – архивите на телевизията от времето, когато тя е била единствената в страната, а и от 90-те години на миналия век, когато е най-голямата. Затова той е благодарен, че в закона е добавена нова точка, касаеща именно съхраняването на тази памет. Кошлуков подчерта и приноса на новия закон за разрешаването на друг наболял проблем на обществената телевизия – нуждата от спътник за БНТ 4, който е канал, създаден за българите в чужбина, но „едва ли някой българин ще си сложи сателитна чиния специално, за да гледа БНТ 4“.

Прегледана: 38893

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки