Кошлуков хвали Банов за медийния закон

0

- Advertisement -

Голяма стъпка напред. Така генералният директор на БНТ Емил Кошлуков определи предложения законопроект за изменение на Закона за радио и телевизия, който провокира обществено напрежение и бе повод за оставката на шефа на БНР Андон Балтаков. След разпалената среща вчера между генералния директор на общественото радио Андон Балтаков и министъра на културата Боил Банов днес се състоя ново онлайн обсъждане. Този път между шефа на БНТ и министъра.

„Знаете, че има и публичен резонанс, най-вече от директора на националното радио, затова, че сме извадили вътре 8 члена спрямо договореното в работната група. Да, ще потвърдя и пред вас – така е, членовете касаят мандатността на генералните директори и съответно с тях връзките с управителните съвети, мандатността им и т.н. Знаете, че лятото имаше подобен законопроект с подобни текстове за увеличение на мандатите и т.н., който провокира силна реакция с подписи на известни интелектуалци“, обясни Боил Банов в началото на срещата, на която присъстваха също Ваня Бедрова, началник на кабинета на министъра и Миглена Кацарова, директор на правната дирекция в министерството.

И допълни: „Това провокира брожения, което накара председателя на комисията по култура да изтегли неговия вариант на законопроекта. В този смисъл решихме да представим сега на обществото законопроект, който да бъде на основата на това, което правим, и да направим бюджета на обществените медии съотносим към държавните помощи, да го синхронизираме, да направим прогнозируемо бъдещето, начина на финансиране на обществените медии и т.н.“

    „Ние не се вълнуваме много от мандати. Освен това, ако си спомням добре, през годините ние се борехме именно за това – да може обществото на свободен избор да избира депутати, които независимо да решат да правят закони.

Това е само проект. Не смятам, че ние тук в БНТ или вие в министерството, или където и която да е група определя дневния ред. Това е в парламента. Така че предстои депутатите да решават тези членове, които вие споменахте. А и тези текстове не са толкова важни“, заяви Кошлуков. Според него предложения на министър Банов закон е голяма стъпка напред.

    „Много труд беше хвърлен и смятам, че този труд не е на халос. Имаме закон, който е принципно, генерално различен от досегашния. Отговаря на новите нужди и условия в XXI век. За което искам да поздравя цялата работна група. Този труд го оценяваме високо в БНТ“, каза още той.

Според Кошлуков най-важна е стъпката по определяне на бюджета на обществената телевизия – това, че той вече няма да се смята на час програма, както е в момента, а ще се извършва по методология за оценка на разходите, както е по света. Така по думите му БНТ вече ще може да има бюджет, който да я направи независима от политически влияния и промени.

    „Когато една субсидия се изчислява по ясна методика, тя не зависи  от който и да е финансов министър или от който и да е кабинет. За това нещо изказвам още веднъж нашата признателност“, заяви шефът на обществената телевизия.

Той подчерта, че богатството на БНТ е в културната история на България – архивите на телевизията от времето, когато тя е била единствената в страната, а и от 90-те години на миналия век, когато е най-голямата. Затова той е благодарен, че в закона е добавена нова точка, касаеща именно съхраняването на тази памет. Кошлуков подчерта и приноса на новия закон за разрешаването на друг наболял проблем на обществената телевизия – нуждата от спътник за БНТ 4, който е канал, създаден за българите в чужбина, но „едва ли някой българин ще си сложи сателитна чиния специално, за да гледа БНТ 4“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки