Таксиметровите услуги поскъпват: Шарим 40 лева от Младост до Люлин

0

- Advertisement -

Таксиметровите услуги ще поскъпнат драстично с новите промени в Наредба № 34 от 1999 г. за таксиметров превоз на пътници, които са качени за обществено обсъждане на портала strategy.bg. Изчисления на Lupa.bg показаха, че за курс от 13 км в столицата – между крайните квартали „Младост“ и „Люлин“, клиентите ще трябва да приготвят сума от порядъка на 40 лева – колкото днес прибират „копърките“ на летището.

Връх на безумието е, че в период на жестока криза промяната в тарифите е аргументирана с цел „защита на потребителите“.

„С цел защита на потребителите на таксиметрови услуги с § 19 се предлага цената на един километър пробег извън населено място да не надвишава повече от 50 % цената на един километър пробег в населено място по съответната тарифа, а първоначалната цена да е в размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място. Така ползвателите на услугата ще бъдат информирани преди началото на превоза за условията, при които ще бъде извършен“, пише в разясненията към промените в наредбата, написани от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В предложените промени в наредбата вече има минимален и максимален размер на стартовата тарифа. Тя вече трябва да е в размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място. Действащият в момента запис в наредбата е, че „първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%“.

Текстът на практика означава не друго, а сериозно поскъпване на таксиметровите услуги. В момента в София масовите цени на таксиметровия превоз, на които карат почти всички жълти коли в София, без т. нар. „копърки“, са следните:

– първоначална такса – 70 стотинки, без разлика при дневна и нощна тарифа.

– дневна тарифа – 79 ст./км

– нощна тарифа – 90 ст./км

    Ако бъдат одобрени промените в Наредба № 34, то първоначалната такса ще трябва чисто административно да стане минимум 1,58 лева през деня и 1,80 лева през нощта.

    В случай че шофьорът/таксиметровата компания реши да се възползва от пределната цена за стартовата тарифа, то броячът ще започва да отчита от 2,37 лева през деня и 2,70 лева през нощта.

Така дори и без да се променят останалите тарифи (за повикване, километър превоз и минута престой) излиза, че ползването на услугите на такси по дневна тарифа в София ще се повиши с между 28 и 56%! Цени, които обикновеният гражданин трудно би могъл да си позволи, дори да го вози самата Миролюба Бенатова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки