55% от домакинствата не са почивали през лятото на 2020 година

0

- Advertisement -

55% от домакинствата не използват летния сезон през 2020 г. за почивка, 37% почиват в България (спрямо 44% през 2019 г.), а 4% почиват в чужбина (спрямо 10% през 2019 г.). От почивка в чужбина в полза на почивка в България се отказват 5,7% от анкетираните. Това показва анализ на Института по философия и социология при БАН. Данните се отнасят за периода 25.09.2020-5.10.2020 г. въз основа на проведена анкета в 180 места за настаняване с 10 и повече легла и 180 места за хранене и развлечение. Бизнесът определя като най-ефективни мерките за въвеждане на ваучерната система за почивки и потребността от квалификация и обучение на кадри за сектора.

„В Северозападна България – района на Монтана, Враца, Видин има ръст на туризма с 14% спрямо предходните 2 години и това се дължи на кратки, малки пътувания, на места, на природни забележителности, на СПА туризъм, вътре в рамките на страната“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ доц. Алексей Пампоров.

Големите хотели търпят огромни загуби, защото големите хотели разчитат на организирани групи чуждестранни туристи.

4-5 звездните хотели разчитат да генерират 2/3 от туристическия продукт в България, но разчитат основно на чартърни полети и чуждестранни туристи. И сега заради Covid кризата и карантината ограниченията в пътуванията нанасят огромни финансови загуби на големите хотели „, допълни Алексей Пампоров.

Малките хотели губят много, защото не могат да използват мерките, подчерта той:

Те са с оборот под 30 хиляди и не са регистрирани по ДДС, там няма служители, когато е къща за гости, реално собственикът е и персонал“.Изследването е част от по-широк проект на тема „Предизвикателство пред туризма в България в контекста на глобалната пандемия от Covid-19″.“Проектът е извършен въз основа на възложение от Министерството на туризма към нашия институт“, подчерта проф. Веселин Петров, директор на Института по философия и социология при БАН.Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки