След скандали в парламента, тръгна обсъждане на бюджета за 2021 г. на първо четене

0

- Advertisement -

Депутатите се скараха заради днешната програма в парламента, която в последния момент беше променена. На председателски съвет тази сутрин е решено в дневния ред да влязат бюджетните закони на първо четене –  на ДОО, на НЗОК и за държавния бюджет. От БСП  реагираха остро на ситуацията в пленарна зала, тъй като близо час депутатите не успяваха да съберат нужния кворум. 

Филип Попов от левицата поиска извънредните точки за бюджета да отпаднат с мотива, че „нашият правилник предвижда, че докладът по съответния законопроект за първо четене следва да бъде внесен в пленарна зала не по-рано от 24 часа от гледането му на комисия“.

„Този срок не е изтекъл. Моля да се спазва правилникът и тази точка да отпадне“, настоя той.

Съпартиецът на Филип Попов Георги Свиленски също обвини управляващите, че нарушават правилника и действат по заповед:

„Не може да се гледа нещо в зала, преди народните представители да имат докладите 24 часа по-рано. Разбирам, че трябва господин Борисов да изкара още някой и друг месец във властта. Мисля, че понеделник, вторник, сряда, четвъртък, има достатъчно време да се запознаят народните представители, за да гласуват както трябва – по съвест, а не както трябва – по заповед“.

Предложението на БСП не беше прието. Поименна проверка, поискана от ГЕБ, установи 130 депутати в залата. Бюджетните закони останаха в дневния ред. 

Депутатите приеха да отпадне парламентарния контрол, в който трябваше да участват вицепремиерите Марияна Николова и Екатерина Захариева и четирима министри.

Програмата предвиждаше парламентът да обсъди на второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Сред тях е предложението да се удължи с шест месеца срокът на валидност на изтичащите до 31 януари догодина документи за самоличност.

На първо четене то беше прието единодушно от народните представители. Досега този текст в закона се отнасяше за личните карти, които изтичат до 31 октомври тази година.

За срока на удължаване на личните карти и паспорти са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина в условията на реципрочност. По искане на лицето нова лична карта и паспорт могат да се издават и преди изтичането на удължения срок.

Със законопроекта се създава възможност за българските граждани, чиито паспорти и лични карти са с удължена валидност, да могат в условията на пандемия да напускат държавата, която пребивават и да се завърнат в България.

Предвижда се чужденец, който е влязъл на територията на страната по законоустановения ред, да може да напуска България в рамките на удължения срок на валидност на документа за самоличност и при условие, че му е осигурен транзит за държавата на крайната му дестинация.

В петъчния контрол ще участват вицепремиерите Марияна Николова и Екатерина Захариева и четирима министри.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки