СЗО: 37% от българите не искат да си поставят бъдеща ваксина срещу COVID-19

0

- Advertisement -

„Изследване на СЗО относно нагласите и поведението на българите по време на корона кризата, показва, че около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина“.Това съобщи доц.Михаил Околийски пред БТВ.

По думите му причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има други цели. 

„В България ваксинирането е традиционно ниско. В сравнение с други страни в Европа, ние сме на едно от първите места по конспиративно мислене и по това да вярваме, че има тайни организации, които движат определени процеси – например пандемията. От друга страна, през годините в България много малко се е инвестирало в обществено здраве и превенция“, каза още доц. Околийски. По думите му изследването на СЗО показва още, че българинът става все по-мнителен. 

„Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, да разберат, че това е много сериозно и и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно“, отбеляза доц. Михаил Околийски. 

Според него неспазването на мерките не е защото сме недисциплинирани или много лоши европейци, а е знак за това, че нещо с психиката ни скърца.

„Ние се чувстваме тъжни, депресирани, често хаотични и един от знаците за това е неспазването на меркит“, смята доц. Михаил Околийски. По думите му в България безпомощност има при около 62% у хората, а страх при около 60%. Субективното преживяване за стрес и липсата на изход води до увеличена употреба на алкохол при мъжете, а при жените – на непредписани от лекар медикаменти, обезболяващи“, обясни доц. Михаил Околийски. Той посочи, че алкохолът води до повишени нива на агресия и ма 17 убити от партньорите си жени от началото на пандемията и взрив на сигнали за домашно насилие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки