Красимир Вълчев: Онлайн обучението да се редува с присъствено

0

- Advertisement -

Министър Вълчев се обяви категорично против идеи, лансирани в публичното пространство, да се излезе в обучение в електронна среда до края на учебната година:

„Не може да оставим децата за 4-5 или 8 месеца вкъщи. Това ще има пагубно въздействие по отношение на тяхната ангажираност с учене, придобитите знания и умения, по отношения на социализацията, физическото им състояние и физическата им активност, по отношение на психиката им“.

Онлайн обучението да се редува с присъствено, така че ученето в дистанционна форма да не е повече от 2-3 седмици. Това е предложението на министерството на образованието, каза пред Нова телевизия просветният министър. По думите му следващата седмица ще стане ясно дали учениците да носят маска и в класните стаи.

„Предложихме на областните щабове варианти за редуване на учениците. Целта ни е да се облекчи системата, има предпоставки за това. Общите ни насоки са децата да не учат в онлайн среда повече от 2-3 седмици“, каза той.

„Лятото имаше много дебати какъв модел на обучение да изберем. Тогава категорично надделя мнението, че образователният процес с маски е неефективен, да не кажем невъзможен, особено за по-малките ученици. Затова тогава избрахме модела на невзаимодействие. Днес обаче ситуацията е усложнена. Следващата седмица ще обсъдим дали носенето на маски в час да бъде задължително”, заяви Вълчев.

„В момента всеки директор или учител може сам да вземе решение за носене на маски в час”, каза още той.

По думите му е факт, че в момента има много по-малко констатирани случаи на коронавирус при по-малките ученици, отколкото при по-големите.

„Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда, довчера бяха 38-39%“, поясни Красимир Вълчев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки