Полиция нахлу в СБЖ

0

- Advertisement -

Сигнал за непроведено общо събрание на Съюза на българските журналисти и фалшифициран протокол и други нарушения са причината за полицейската проверка в съсловната организация. Това съобщиха за „24 часа“ от МВР.

Самата проверка е била преди 10 дни. Извършил я е 1 полицай, който е поискал документи и след това си е тръгнал. Полицаят дори е уведомил председателката на съюза Снежана Тодорова, че ще отиде на проверка.

Малко след като се разбра за проверката, Тодорова не беше открита за коментар, тъй като беше изключила телефона си, а междувременно беше напуснала и сградата на СБЖ, както съобщи секретарката й.

„Имаше общо събрание, макар че то се състоя година и половина след изтичането на мандата на ръководството“, каза Валерий Тодоров, който беше член на Управителния съвет на СБЖ от 2015 до 2020 г. По думите му не е ясно защо то е било отлагано толкова дълго време.

В новия съвет той вече не участва, но по думите му сам се е оттеглил от избора заедно с журналистите Светослав Терзиев и Валентин Колев.

Впрочем оттеглянето на тримата ключови журналисти очевидно възпрепятства избора на нов управителен съвет, тъй като на събранието става почти невъзможно да се постигне консенсус.

В крайна сметка са проведени не едно, а две събрания, за да може да се изберат 15 души в УС, както и членове на етичната комисия и на контролния съвет на СБЖ. „Не може да се избира управителен съвет с 20 гласа“, смята обаче Тодоров.

Кворумът е един от проблемите на тези събрания. За тях от 160 дружества на СБЖ в страната са избрани 117 делегати. Хората от провинцията обаче заявяват, че няма да дойдат заради коронавируса. Затова впрочем някои членове на СБЖ се съмняват, че датата е била избрана умишлено. Събират се 71 души. На първото събрание (19.09.2020 г.) гласуването продължава дълго и към полунощ са избрани едва 4-ма души. Часовникът е спрян, за да не се минава в следващия ден и по-късно са избрани още 3-ма.

Второто събрание е на 31 октомври и в него се включват още по-малко делегати. Едва след 11-ото гласуване ръководството на СБЖ най-накрая е избрано. Впрочем за всяко гласуване се печатат нови бюлетини, а делегатите стоят и чакат в залата. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки