Студенти искат отстраняването на проф. Михаил Мирчев заради ксенофобия и расизъм, други го подкрепят

0

- Advertisement -

Студентското общество за равенство поиска отстраняването на проф. Михаил Мирчев заради ксенофобия, расизъм и национализъм в неговите лекции. Това се случи с открито писмо до ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Разбрахме за въпросните лекции от Фейсбук, наши приятели ги споделиха. Те са напълно свободно качени в YouTube канала на въпросния професор. Изгледахме ги, извадихме цитати. Според нас това е недопустимо“, коментира пред БНР Галина Безлова от Студентското общество за равенство.

„Недопустимо е професорът да говори подобни неща в лекции, в които се очаква той да подготвя бъдещи социални работници – да говори по този начин за малцинствата. Въпросните социални работници след като завършат ще трябва да работят точно с тези малцинства“, посочи Безлова в предаването „Хоризонт до обед“. Според нея Михаил Мирчев говори за малцинствата чрез обидни епитети и генерализации. „Нарича ги агресивни, примитивни…“

След като Мирчев има договор и преподава във висшето училище, това означава, че Софийският университет застава с името си, смята Галина Безлова.

Къде е границата на свободата на словото и политическата коректност?

„Свободата на словото и академичната автономност не са равни на фашизъм. Фашизмът не е просто мнение, той е престъпление, той е наказуем. Расистките идеи и реторики сами по себе си не са просто мнение. Срещу тях трябва да се борим и не трябва да ги нормализираме по този начин“, заяви още Галина Безлова.

Проф. Мирчев е получил подкрепата на студенти, излезли с друго отворено писмо до ректора в негова защита след първото писмо.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки