Красимир Вълчев увери: Няма да има нулева учебна година

0

- Advertisement -

45% от деца учат онлайн. Информацията представи образователният министър Красимир Вълчев по Би Ти Ви. Няма да има нулева учебна година, увери той. Не във всички училища ситуацията е проблемна, изтъкна той.

Той даде да се разбере, че няма никакви политически съображения в затварянето на училищата. Няма лесно решение, призна Вълчев и допълни, че не може да даде предвидимост колко ще продължи всичко това, защото се търси най-доброто предложение.

Носенето на маски е оправданото решение, но не може да затворим всички деца вкъщи до март. Той посочи, че това, което се случва в образователната система е функция от общата ситуация в страната. В 7 области натискът върху здравната система е най-голям и се взе решение учениците между 6 и 12 клас да не учат присъствено, обясни Вълчев.

1 300 училища не са се сблъсквали с коронавируса. Няма вариант и модел, който да няма негатив. Трябва да се ходи на училище, доколкото ситуацията позволява, но не може да си позволим едни и същи ученици да останат вкъщи до март месец, отбеляза просветният министър.

Продължителното онлайн обучение води до дефицит, предупреди Вълчев и допълни, че не е изключен вариантът децата да учат през юли месец, но той бил по-малко приложим.

Няма да има проблем да отпадне материал за външното оценяване. Всички сме в трудна ситуация, нямаме лесни решения, подкрепям всяко едно решение на училищата да преминат в обучение в електронна среда. Не можем да си позволим да затворим образователната система за 6 месеца, изтъкна Вълчев.

Той призова всички да спазват мерките и е убеден, че с промяната с по-високата степен на спазване на мерките, да се отрази благоприятно за по-голям учебен процес.

По информация на Асоциация „Родители“ и Института за изследвания в образованието стана ясно, че 47% от родителите искат изцяло присъствено обучение за децата си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки