Лекарските асистенти и фелдшерите – в готовност за национален протест

0

- Advertisement -

Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите обяви, че снема доверието си от правителството и от здравния министър заради „недалновидни и хаотични здравни мерки, свързани с пандемичната обстановка“. 

„На прага на здравна катастрофа сме – се казва в позицията на БСЛАФ – за нея ние предупреждавахме правителство и МЗ от години. България преживява дълбока здравна криза в тежки условия на пандемия от Covid-19 при сериозен медицински кадрови дефицит, в резултат на липса на адекватна и далновидна здравна политика. Афишираните от МЗ и управляващите от ГЕРБ твърдения, че всички имат достъп до високо квалифицирана медицинска помощ, са видно несъстоятелни. България е на дъното на всички здравни европейски и световни позитивни класации и на челни места във всички негативни класации, поради липса на качествено здравеопазване.

През изминалите години и месеци на управление на ПП ГЕРБ УС на БСЛАФ всячески е търсил начини за контакти и конструктиван диалог с председателя на КЗ към НС д-р Дариткова, но безрезултатно. Бяхме лъгани по най-непочтен и недостоен начин от здравни министри и чиновници на настоящето правителство.

Демонстрирайки недалновидна и нерационална здравна политика, властта игнорира и направи анонимна една важна и значима за здравеопазването ни медицинска професия, тази на лекарските асистенти/фелдшери, което се отрази негативно на здравната ни система.

В настоящия тежък момент на здравна криза тези медици практикуват активно в спешните центрове, където са 70% от работещите в тях и са гръбнакът на спешната помощ в България; в учебните, социалните и здравни заведени; в структурите на МВР и на Министерство на правосъдието и навсякъде, където държавата е поела отговорността за предоставяне на квалифицирана медицинска помощ.

За жалост обаче управляващите негласно толерират липсата на нормативни уредби, уреждащи упражняването на професията. Показаното в годините неразбиране на същността на тази професия, както и нежеланието от страна на управляващите от ГЕРБ, тези специалисти да са в услуга на обществото, са явни. Всички инициативи на Съюза на лекарските асистенти и фелдшерите са игнорирани и професионалистите са принудени да практикуват медицинската си професия неуредено, с неясен статут. 

Измина една година и седем месеца от протестите ни, проведени пред МЗ и Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на 25.03.2019 г. Поискахме справедливост – плурализъм и равнопоставеност на професията ни с всички други такива в здравната сфера. Поискахме професионална самостоятелност, самоуправление и саморегулация, чрез собствена професионално – съсловна организация, както при другите регулирани медицински професии. Беше ни отказано! Поискахме адекватни номативни разпоредби, касаещи статута на медицинската професия и нейната диференциация. Не беше направено! 

Никога исканията ни не са били свързани с финансови претенции или облаги! Изминаха три месеца от писмото ни лично до Министър Ангелов (вх. № 63.00.165./12.08.2020 г.) с молба за среща и нормален диалог – пълна незаинтересованост и игнориране от негова страна!

На свое заседание, проведено на 08.11.2020 г., Управителният съвет на БСЛАФ взе следните решения:

1. Считаме, че всички методи и средства за нормален диалог с управляващото мнозинство от ГЕРБ и Министъра на здравеопазването по отношение статута на професията ни са изчерпани;

2. Снемаме доверието си от правителството и Министър Ангелов заради недалновидни и хаотични здравни мерки, свързани с пандемичната обстановка;

3. Считаме, че оставката на правителството е единственият полезен за народа ни акт!

УС на „Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите” (БСЛАФ) остава в готовност да призове структурите си и колегите в страната за НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки