Очаква се заповед за задължителни маски в час от 5 до 12 клас

0

- Advertisement -

До дни министърът на образованието ще издаде заповед за задължителното носене на маски в училище – за учениците от 5-и до 12-и клас.

„За да защитим от една страна учители, от друга страна и учениците“, отбеляза министър Красимир Вълчев, като допълни:  

„Ако от тези средно 30 000 деца, които се разболяват от грип, помогнем 3000 по-малко да заболеят, това само по себе си ще бъде успех…

По-голямата част от страните са взели решение за всички ученици, но има една препоръка на Световната здравна организация децата над 12 години да учат (да носят маски – бел. ред), тъй като пък негативното е съответно (при) осигуряването на кислород в мозъка на децата“.

Министерството няма да затваря всички училища в страната.

Решенията за учене от дистанция и в електронна среда ще продължат да се вземат на локално ниво – това стана ясно на правителственото заседание.

Към момента 40% от учениците са преминали към дистанционно обучение по решение на областни и общински щабове.

В момента 40 на сто от учениците не са в класните стаи – така е най-вече в големите градове с натиск върху здравните системи, като в над 1250 училища от малките населени места се учи присъствено.

Предвижда се учене с ротация на тези, които са в клас, с тези, които учат от домовете си.

За дистанционното обучение Борисов подчерта, че застояването на децата у дома носи негативи и защити локалния подход при вземането на решения за учене в електронна среда.

„Застояването на децата вкъщи носи своите рискове – обездвижване, губят мотивация за учене, десоциализират се, психически проблеми също. Ние отчитаме, когато вземаме решение.

И затова този подход според мен е правилен. Там, където няма зараза, децата да учат, на другите места много внимателно следете бройките, така че да щадим и учителите“.

Министър Красимир Вълчев допълни:

„Защото най- лесно е с голямата ножица да затворим всички, но това не е правилното решение – по-правилното е там, където е по-голям натискът, да има повече затваряне“.

Вълчев подчерта, че ученето в електронна среда е краткотрайно решение. За големите ученици е по-ефективно, но и те трябва от време навреме да се връщат в училище:

„Следейки, разбира се, стойности по градове, следващи седмици да се премине към варианти на редуване – един клас едната седмица, друг – другата, за да може най-големите да се връщат“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки