30 братя сме добрички, и помагаме на всички

0

- Advertisement -

Вземаш молива в ръка, тук чертичка полегата, там чертичка полегата, и чертичка във средата… Следват двама важни господина. Първият е с изправен гръб, голям корем и с шапка като козирка. А вторият, явно прекаляващ с похапването, е „оформил“ даже два корема един над друг… Ако още не сте се сетили, това е начинът да се напишат първите три букви от азбуката ни. И по-важното, да се даде знание на детето по начин, който да му бъде интересен, да го „запали“ за каузата и да го превърне в малък изследовател.

Именно това е идеята на книжката „Ние букви сме добрички – трийсет братя и сестрички“, издадена от Министерство на образованието и науката и предоставена на децата от предучилищните подготвителни групи. Автор на стиховете е обичаният български поет Недялко Йорданов, художник е София Каракушева. Великолепната книжка излезе на бял свят с помощта на Национално издателство „Аз-буки“. По изключително занимателен за децата начин, изданието преплита в забавни стихчета и илюстрации толкова важна за децата тема като научаването на буквите. Неусетно, стихче по стихче, бъдещите първокласници овладяват не само начина за изписване, но и визуално – с помощта на познати животни или любими герои, запомнят буквата за в бъдеще.

Дали е лесно да се направи подобна книжка? Едва ли. Да можеш да изразяваш чрез закачка и познати герои непознатото не е по силите на всеки. Дали е интересно? Със сигурност – книжката е уникална не само със стиховете си, но и с илюстрациите, които сякаш водят децата за ръка по пътя на азбуката. Едва ли има някой, който да не се сети как да напише „Д“ например, ако опишете буквата като къщичка с триъгълен покрив и малки крачета. Или да забрави за „З“, след като прочете за патилата на Зайо, който прескача в градината на баба и след като не успява да повдигне най-голямата зелка, решава сложната задача като си похапва сладко от нея. „Успяхме – заедно с талантливата и запалена за каузата художничка София Каракушева, не само да покажем как се пишат буквите, но и да добавим към всяка по едно или две стихотворения със заглавия, започващи от самата буквичка и илюстрации, които допълват написаното и им дават забавен вид“, разказа поетът Недялко Йорданов. За това доколко е успешна идеята говорят получените само за седмица десетки положителни отзиви и благодарности от учители и родители на бъдещите първокласници, пише Аз-буки

Поетът Недялко Йорданов:

Обичам да пиша за деца – първо за моите двама сина, а сега – за трите ми внучета. Написал съм шест детски пиеси, пет поемки, водещ съм бил на три мои детски сериала. Но такава детска книжка не съм писал никога досега. Винаги ми е било интересно да уча на буквичките моите малки създания, импровизирал съм стотици смешни истории за всяка една от тях, правил съм забавни детски игри за познаването им. И ето, реших всичко това да събера в една книжка със стихове, в които всяка буквичка да бъде живо същество.

Мисля, че се получи един нестандартен и любопитен за децата и родителите вид на тази книжка, която кръстих „Ние букви сме добрички – трийсет братя и сестрички“… Изказвам своята голяма благодарност на Министерството на образованието и науката за това, че оцени идеята, и на издателство „Аз-буки“, което осъществи това издание с уникални печат и хартия и с един привлекателен и любопитен за децата и техните учители вид. Прекрасен  е фактът, че книжката се раздава  безплатно на детските градини – една чудесна инициатива на министър Красимир Въ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки