София рискува финансови санкции от ЕС заради мръсния въздух

0

- Advertisement -

Заради „влошаващи се тенденции“, свързани с мръсния въздух, София рискува финансови санкции. Европейският комисар по околната среда Виргиниюс Синкевичиюс предупреди за това по повод публикувания в понеделник доклад за качеството на въздуха в Европа през 2020 г., съобщи еuractiv.bg.

Запитан за положението в България, и по-специално във връзка с изгарянето на внасян от чужбина боклук в тецовете, Синкевичиюс припомни, че през последните три години Съдът на ЕС е установил, че България не е изпълнила задълженията по европейските директиви за качеството на въздуха. Той добави, че става дума за нивата на прахови частици и липсата на достатъчно мерки за решаване на проблема.

“Комисията винаги се е стремила в диалога си с българските власти да се разгледат въпросите възможно най-скоро. Последните данни от 2019 г. показват, че България все още регистрира високи нива на прахови частици. Комисията следи отблизо мерките, предприети за коригиране на ситуацията. Ако това не е достатъчно, Комисията ще изправи България пред Съда и ще поиска финансови санкции“, каза комисарят и като добави – „ние знаем източниците на праховите частици“. Отровен газ над София влошава състоянието на болните от COVID-19

Според доклада на Европейската агенция по околната среда по-доброто качество на въздуха е довело до значително намаляване на преждевременните смъртни случаи през последното десетилетие в Европа като цяло.

Последните официални данни обаче показват, че много европейци все още страдат от замърсяване на въздуха, което води до около 400 000 преждевременни смъртни случаи в целия континент. Политиките на ЕС, националните и местните политики и намаляването на емисиите в ключови сектори са подобрили качеството на въздуха в цяла Европа, сочи докладът на ЕИП.

Заедно с Полша, България е рекордьор по преждевременни смъртни случаи, дължащи се на замърсяването на въздуха в цяла Европа, както и на брой години, загубени в живота на 100 000 души.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки