След три дни умуване, депутатите одобриха окончателно държавния бюджет за 2021г.

0

- Advertisement -

След тридневни дебати окончателно бяха приети текстовете на държавния бюджет за догодина. В тях е заложено, че за едно дете данъчното облекчение ще бъде 450 лева, а не 20 лв., както е в досегашните текстове

В края на дебатите бяха отменени и спорните тестове за бързите кредити, които се оскъпяват двойно при просрочие, но тъй като вчера президентът Румен Радев наложи вето, правният хаос с тази поправка стана още по-голям, заяви Крум Зарков от левицата.

Във финалната си пледоария по бюджета финансовият министър Кирил Ананиев заяви, че финансовата рамка за догодина отговаря на нуждите на ситуацията и подчерта, че са осигурени повече пари за здравеопазване, образование и социални дейности:

„Бюджетът за 2021 г. дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки. В него има предвидени достатъчно буфери и следващото правителство ще може да го изпълни, независимо в каква политическа конфигурация бъде съставено“.

Догодина страната ни ще има дефицит от над 5 милиарда лева, а в края на 2021 година държавният дълг може да достигне 31,9 млрд. лева.

Спорните текстове, с които при просрочие главницата при бърз кредит може да са удвои, бяха променени с поправка, направена във вторник от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова през текстовете от финансовата рамка за догодина.

Въпреки че това не е логичното място на текста в нормативната уредба, по този начин се отговаря на острата обществена реакция на поправката, внесена от независимия депутат Спас Панчев. Тя също бе направена през Закона за ДДС, а вчера президентът Румен Радев наложи вето на текстовете.

С приемането на преходните и заключителни разпоредби на бюджета бе окончателно одобрена цялостната финансова рамка за 2021 година, а в нея намира място и третата актуализация на бюджета за тази година.

Според нея икономиката ни ще се свие с 3% тази година, а хазната ще завърши с дефицит над четири на сто.

Депутатите отхвърлиха по-рано днес предложението на БСП самоосигуряващите се да получат една минимална заплата заради започващия в петък локдаун.

Виолета Желева от левицата подчерта, че те тази група хора не могат да се възползват от мерките на правителството:

„Беше представена мярката, която някои от тези, които ще бъдат в неплатен отпуск, ще получават 24 лв. на ден. Самоосигуряващите се и самонаетите няма да могат да се възползват от тази мярка“.

Промени в Семейния кодекс, отнасящи се до правото на бащинство и оспорването му, ще обсъжда още днес Народното събрание. Депутатите ще разискват и промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, както и промени в закона за радиото и телевизията.

Те предвиждат Съветът за електронни медии и доставчиците на медийни услуги, включително Българската национална телевизия и Българското национално радио, да изработват Кодекс за поведение с мерки за означаване и ограничаване достъпа до предавания, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки