Банално и по нашенски: Провал на идеята за първа COVID болница у нас

0

- Advertisement -

Провал на идеята за първа COVID болница у нас. Пловдивската общинска болница „Свети Мина“ не може да функционира като такава заради липсата на техническа и финансова обезпеченост.  Със заповед на Регионалната здравна инспекция преструктурирането й е преустановено и вместо със 137 легла тя ще разполага само с 60, тъй като това е обемът, който към момента може да бъде обезпечен.

  „Причините за това са комплексни. Тази болница само преди 10 месеца беше пред реален фалит, с много усилия успяхме да я изправим на крака. Тази болница е в централната част на града, покрай нея минава тротоар, част от основните пешеходни артерии. Няма паркинг, няма отстояние. Няма нито едно условие болницата да стане изцяло инфекциозна”, категоричен е пред NOVA д-р Калин Калинов – началник на отдел „Здравна политика“ , община Пловдив.

Той е бил против идеята за трансформирането като първа COVID болница и е изразил възражението си на Общински съвет. Въпреки това решението не е отхвърлено. То е обсъдено през март, но заповедта за преобразуване е от 17 ноември и влиза в сила на 23 ноември. Решението е било с препоръчителен характер, първата заповед е дошла от здравния министър.

  Директорът на болницата пък бе категоричен, че заведението няма възможността да покрие капацитет от 137 легла.   „Ако трябва да поддържаме такава бройка, при 60% заетост на леглата месечно, това прави 2500 преминали пациенти. Това означава, че са ни необходими 600 хиляди лева лимит само за тази дейност. Поискахме финансиране от Здравната каса, отговор все още не сме получили”, обясни д-р Петър Петров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки