Българската ваксина срещу коронавирус ще е готова до Нова година

0

- Advertisement -

Според доц. Андрей Чорбанов вирусоносителите дотогава може да намалеят, защото много от българите вече са се срещали с COVID-19

Българската ваксина срещу коронавирус ще е готова до Нова година. Преимуществата й пред другите е, че ще може да се съхранява в обикновени хладилници при температури от 4 до 8 градуса по Целзий. Това каза в „Денят започва“ по БНТ началникът на Лабораторията по експериментална имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов.

Според него обаче вирусоносителите може да намалеят до края на годината, защото много от българите вече са се срещали с COVID-19 и са изградили антитела. Това обаче не намалявало нуждата от ваксина. „Тя е необходима за рисковите групи. Те са много, защото е голям на броят на хронично болните”, обясни той.

„Не знаем през колко хора и при какъв процент от населението вирусът е преминал. Статистиката ни е гадателска“, призна ученият. 

„Броят позитивни случаи далеч не е добър, защото има много хора, на които са правени многократно тестове, но стана ясно, че системата не ги отчита като многократно тестване на човек кога ще излезе от позитивизма, да кажем като резултат, а се отчита всеки път като нов човек, което на практика прави фалшиво по-голям брой тествани хора, на практика те са по-малко“, обясни той.

„Всички искаме да управляваме кризата, но можем само да минимизираме щетите. Не смятам, че с новите мерки ще се постигне контрол, защото разпространението е много широко. Огромният брой от населението вече се е срещал с вируса и много скоро потенциалните вирусоносители ще намалеят. При положение, че 40% от PCR-ите са положителни, може да се направи изводът, че голяма част от хората са се срещали с вируса“, заяви доцентът. 

Той показа в студиото бумеранг и каза, че това е перфектно оръжие, но ако стрелецът не порази мишената, рискува то да се върне и да го удари по главата, а след това добави, че съветва хората, които искат да се ваксинират, да се обърнат към директора на Изпълнителната агенция по лекарствата. „Нека да попитат какви са правилата за регистрация на една ваксина, какви документи трябва да бъдат представени, за да бъде разрешено ползването! Много се бърза“, заяви Чорбанов.

„Не би трябвало ваксината да е задължителна за всички. Ако някой иска да ползва препарат, който не е минал през всички етапи на изследването, си е негово право да подпише декларация, че е съгласен с тестването“, добави той.

„Ваксината да мине през много теоретични постановки, за да се докаже, че е ефективна. Вече има доброволци, но тестовете не се правят от научните екипи, които създават ваксините, а от фирмите, които ги произвеждат“, заяви ученият. 

„На вируса се приписват различни качества – като коварен, подъл и т.н. Това е парче молекула, недейте да й вменявате такива човешки качества. Когато говорим за пандемия, не трябва да се подхожда емпирично – например с един калкулатор да се пресмятат проценти на населението, което далеч не е обективно заради неравномерното тестване и чисто нематематическия подход“, каза още доц. Чорбанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки