Малките ученици влизат в клас на 4-и януари

0

- Advertisement -

С увереност може да се каже, че на 4-и януари в училище ще се върнат учениците в начален етап. Другите ще продължат с варианта на редуване, за да не се събират 5 месеца в дистанционно обучение.

Това обясни образователният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

    „Няма да има нулева година. Учениците ще се върнат в клас, има възможност за компенсаторно обучени в електронна среда, ще има и възможност за присъствено. Най-голямата загуба ще е за децата, ако изостанат с една година. Не се обсъжда нулева година“, зарече се Вълчев.

По думите на министъра училища малко или много са рискова среда, тъй като свързват голяма мрежа с множество по-малки.

„Училищата са среда, която спомага с разпространението, но не толкова много, колкото в други предприятия със същата численост“, подчерта Вълчев.

    В детските градини обаче рискът бил по-малък и това се виждало от данните, че там има много по-малко заразени учители. Затова и целта е те да бъдат отворени отново още преди празниците.

Матури и изпити след 7 клас ще има, увери още просветният министър.

„Има време да решим кои теми ще се изключат, ако не всички са преподадени ефективно“, обясни той и посочи, че изпитите трябва да мерят умения, а не наизустяване. Външното оценяване в четвърти клас също ще се проведе на този етап. Според министърът то не трябва да се гледа като тежест. „Добре е да се направи, за да се направи преходът към меренето на знания и умения. Няма да го правим на всяка цена, само ако е разумно. Учителите и учениците не трябва да го гледат като наказания“, каза той.

Според Вълчев онлайн обучението има минуси има по отношение на неефективността на педагогическото взаимодействие, обездвижване, десоциализацията.

    „Децата в първи клас не могат да се ограмотяват онлайн. При малките деца е важна ангажираността на родителите, но те понякога са ангажирани с работа“, каза той.

Предимството било пък, че много повече учители са започнали да използват иновативни методи, което пък е повишило мотивацията децата да учат.

Все пак учебното време ще бъде увеличено за 1-6 клас. „Налага се, защото има ученици, които не са ангажирани, нямат устройства“, посочи той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки