България преди 1944 – онлайн във филми и кинохроники

0

- Advertisement -

Животът в България преди 1944 година e показан във филми и кинохроники и вече е достъпен безплатно онлайн.

Видеоматериалите са от фонда на Националната филмотека и са качени в Европейския филмов портал. Там със свободен достъп са стотици архивни ленти от цяла Европа. 

Архивните български документални и игрални филми, реклами и кинопрегледи, съхранявани в Българската национална филмотека, които са със свободен достъп на Европейския филмов портал, са от периода 1913 – 1943 година.

„Българската национална филмотека даде достъп до 43 филмови материали от архива си“, това  разказва в „Хоризонт до обед“ Росен Спасов, филмов експерт в Националната филмотека:

„Филмът „Нашето море“, дълъг 15 минути, е от 1929-та година и е без звук. Лентата има специално разрешение да бъда прожектирана по време на читалищни, войскови и офицерски събрания, като може да бъде показвана и на ученици“.

И какво още може да се види:

„Зрителите могат да видят и спортни събития, както и кинохроника след атентата в църквата „Света Неделя” през 1925 г., кадри с цар Борис III, Богдан Филов и много други наши и чуждестранни политици, ферма за отглеждане на коне край Русе, готварски курсове за селски девойки, реклами и дори конкурси за красота. А също и реклама на шуменско пиво от 1933 година…

Включили сме филма „Любовта е лудост“ от 1917 година с режисьор Васил Гендов, а също и хроники, и документалният филм „Балканската война“ – заснет на фронта през 1212 – 1213 от Александър Жеков.

Кинопрегледът за България е с номер 119 от 1943-та година и вече е част от Европейския филмов портал – мястото, където са включени 40 филмови архива и има свободен достъп до 53 000 филмови заглавия и над 600 000 изображения: филмови и портретни снимки, плакати, рисунки, сценарии, реклами.

Платформата е свързана и с Europeana – уеб порталa на Европейския съюз, който пък вече дава достъп до над 58 милиона дигитализирани произведения на изкуството, книги, артефакти, аудио и видео от цяла Европа.  

По-голямата част от архива, качен в европейската платформа, са кинопрегледите, защото това е бил начинът, по който хората са научавали новините в кадри преди почти 100 години.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки