Закриват 28 домове за психично болни заради насилие

0

- Advertisement -

28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост ще бъдат закрити до 2027 г., съобщават от  Върховна административна прокуратура (ВАП).

След сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции в страната, изготвен от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание до министерството на труда през  август 2020г., през септември от ВАП сезираха Агенцията за качеството на социалните услуги за извършването на проверки.

В сигнала на комитета се посочва, че в домовете в селата Говежда, Куделин и Самуил са установени нередности. Част от тях са свързани с данни от сигнала за насилие от страна на персонала върху болните, насилие между пациентите, обособени изолатори, в които са затваряни хората, лоша хигиена и миризма на урина, прилагане на лекарства без  предписание.

От 26 октомври до 20 ноември по разпореждане на ВАП са извършени съвместни проверки от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за качеството на социалните услуги в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост в страната. От получената до момента информация става ясно, че в резултат на констатациите по време на проверките, министерството ще изготви планове за действие за закриване на домовете в с. Куделин и в с. Говежда.

Посочено е и, че има и втори план за действие за периода 2022-2027 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа. Ще бъдат включени за закриване всички специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост, финансирани със средства от държавния бюджет, които са 28.

Очаква се до края на месец декември 2020г. във ВАП да се получат и обобщените заключителни доклади.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки