ГЕРБ бесни на Радев заради вота през март

0

- Advertisement -

Управляващите от ГЕРБ били бесни на президента Румен Радев заради предстоящата дата на парламентарните избори. Вчера държавният глава заяви, че вотът трябва да се състои на 28 март и това поднови войната между „Дондуков” 1 и 2.

Мнозинството до последно се надяваше изборите за нов парламент да се състоят в самия край на месец май, когато е последният законов срок за провеждането им. Предишният вот за Народно събрание беше на 26 март 2017 г., така че настоящият трябва да се проведе в границите 26 март – 26 май 2021 г. А докато резултатите станат ясни и се очертаят новите управляващи, на практика вече ще е юни.

Всъщност, в ГЕРБ имало гласове, които натискали директо за избори в първия летен месец – в случай че епидемиологичната обстановка се удължи безкрайно дълго.

Румен Радев от своя страна посочи първата възможна дата заради обществените нагласи и продължаващите вече пет месеца протести с искане за оставка и предсрочни избори. Тази негова позиция обаче не устройва настоящата власт, защото през месец март впечатленията от несправянето на правителството със здравната и икономическа криза в страната ще са твърде пресни.

А това е един от основните негативи за ГЕРБ и подкрепящите го партии. Очаква се декември, януари и февруари да са най-тежки.

През зимните месеци освен коронавирус ще се вихри и грип, а това тотално ще срине и без това крехката ни здравна система. В същото време броят на безработните расте главоломно – само за последната седмица те са набъбнали с повече от  14 000 души. Икономическият колапс ще е катастрофален.

Всичко това ще срине рейтинга на властта, затова управляващите се опитват да се задържат максимално дълго. И обясняват позицията на президента с „избори по време на чума”:

„Кaк щe хoдят пo врeмe нa чумa, кoятo нямa дa нaмaлявa, кaндидaт-дeпутaтитe дa ce cрeщaт c избирaтeлитe, в кoи зaли и нa кoи плoщaди при минуcoви тeмпeрaтури, тoтaлнa изoлaция и мoр?”,

опита се да аргументира управленския отпор депутатът Георги Марков. Той обаче пропуска факта, че няма каквито и да било гаранции за това, че през май вирусът ще е изчезнал.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки