Линия 3 на метрото спира в събота

0

- Advertisement -

Линия 3 на метрото, която в момента свързва кварталите „Хаджи Димитър“ и „Красно село“, няма да се движи в събота и неделя, съобщи днес пред журналисти кметът на София.

Причината е обновяване на софтуера на мотрисите, нужен, за да могат да се експлоатират те при пускането на новите станции през пролетта.
Маршрутът на трета метро линия ще се покрива от автобус, който ще спира на всички спирки на подземната железница. В понеделник мотрисите по линия 3 ще тръгнат с нормално разписание.

След инсталирането на новия софтуер 10 метровлака ще се движат празни по линия 3 за тест. Данните от него ще се изпратят до лаборатория в Германия, която да потвърди, че мотрисите могат да обслужват новите станции.

Новите мотриси „Сименс“, които обслужват третата линия от метрото, са напълно автоматизирани, като софтуерът отчита и управлява всичко – дори и спирането на влака точно на определено място. В тях има машинист, но той е там като резервен вариант при авария. Този уикенд ще бъде обновен именно този софтуер.

На пресконференция с британския посланик по повод сътрудничеството между Лондон и София в борбата за по-чист въздух Фандъкова каза, че станциите на линия 3 в кварталите „Овча купел“ и „Горна баня“ ще заработят напролет

Към тях има изградени общо 3 буферни паркинга за 600 автомобила. Идеята е идващите в града от Перник и други населени места от Западна България да оставят колите си там и да не слизат с тях към центъра. С цел намаляване на трафика в квартал „Горна баня“ ще бъде изградена и нова гара, която ще осигури връзката на влаковете, идващи от Перник, с метрото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки