Затриха наследството на Цола Драгойчева! Мистерия витае около апартамента на видната комунистка

0

- Advertisement -

Първата жена министър в историята на България и видна комунистическа активистка Цола Драгойчева е покойничка от 27 години. Близо три десетилетия след кончината ѝ на този свят от нейния живот не е останало нищо освен бележките в историята. Цола няма нито наследници, нито имоти.

Единственият ѝ син Чавдар Драгойчев, който беше талантлив сърдечен хирург, си отиде точно преди 20 години. На негово име майка му Цола остави прословутия си апартамент на столичния булевард „Васил Левски“, за който навремето целият комунистически елит ѝ завиждал. Всъщност това е жилището на разстреляния след 9 септември 1944 г. принц Кирил, в което видната комунистка се нанася, когато започват конфискациите и реквизициите на богатите хора в България. Под форма на борба със спекулата хиляди хора, обявени за врагове на народната власт, са изселени от родните им домове и в жилищата им са настанени „партийни другари“, които заграбват дори личните им вещи.

Другарката Цола Драгойчева набързо се настанява в апартамента на убития на 1 февруари 1945 г. княз Кирил, брата на цар Борис III, и дори безсрамно се разхождала из София с прочутото кожено палто на г-жа Евдокия Филова, вдовицата на ликвидирания в същия ден бивш премиер проф. Богдан Филов. Съдбата на скандалния апартамент продължава да бъде необикновена и след смъртта на Цола. В последните години от живота си синът ѝ Чавдар, който нямаше деца, продаде луксозното жилище на своя близък приятел – мултимилионера Августин Пейчинов, с уговорката да продължи да го обитава, докато е жив.

Пейчинов спази думите си към д-р Драгойчев и продължи да бъде собственик на историческия имот и след неговата смърт. Ексцентрикът, който няколко десетилетия живееше в САЩ, издъхна 11 години след сина на Цола и бе погребан в Манхатънските гробища, където предварително си бе купил парцел за 50 хиляди долара. След като у нас се разчу за смъртта му, която го споходи на 65-годишна възраст, започнаха и догадките кой ще наследи милионите му, които той остави в имоти из цял свят и под формата на банкови авоари. Тук се губи и нишката с апартамента на Цола Драгойчева. Не е ясно в чии ръце е попаднало жилището и каква е съдбата му в днешно време.

Същата мистерия витае и около личността на бащата на сина ѝ. Чавдар се появява на бял свят в затвора през 1925 г., а татко му остава неизвестен.Разказват, че зад решетките, където ражда, партизанката Цола първоначално записала детето под името Миро. По-късно обаче го прекръстила на Чавдар. Въпреки различната му сексуална ориентация тя не го отритва и двамата остават близки до нейната смърт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки