КПКОНПИ обжалва съдебно решение за отхвърляне на иск срещу близки на Христо Бисеров

0

- Advertisement -

Антикорупционната комисия обжалва решението на Софийския окръжен съд, с което беше отказана конфискацията на имущество за над 4 милиона лева на сина и съпругата на бившия депутат от ДПС Христо Бисеров. Освен че отхвърли исковете ѝ, съдия Евгения Генева осъди Комисията да плати съдебни разходи в размер на рекордните 327 хиляди лева.

Съдия Евгения Генева отхвърли иска срещу доведения син на бившия втори в ДПС – Ивайло Главинков, фирмата му и майка му – Мария Добрева Бисерова с мотив, че Комисията, сега оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е била длъжна да посочи конкретните фактически основания за незаконосъобразността на придобитото от тях имущество.

За да бъде един източник на средства незаконен, трябва да е бил признат за такъв с окончателен акт в съответното наказателно или административно-наказателно производство, смята съдията.

В своето съобщение, че отхвърлянето на исковете е било обжалвано пред Софийския апелативен съд, от Антикорупционната комисия припомнят дългата история на делото.

За първи път то стига до съда през 2015 г., а първото и единствено заседание е проведено този ноември.

На него съдия Евгения Генова не е допуснала поисканата съдебно-счетоводна експертиза и не се е съобразила с възраженията на Комисията.

Вместо това две седмици по късно е постановила: “решение в пълен разрез с разпоредбите на българския закон, със съдебната практика и с решението на съда на ЕС по казуса с гражданската конфискация“, пише в съобщение на Комисията. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки