Бързите тестове за COVID-19 влизат в статистиката от утре

0

- Advertisement -

Бързите антигенни тестове за установяване на коронавирусната инфекция влизат официално в статистиката за заболеваемостта от утре. Всички лаборатории и лечебни  заведения, които до момента са подавали данни за проведените PCR тестове, от утре започват да въвеждат данни и за резултатите от проведените бързи антигенни тестове, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Това на практика означава, че данните ще станат видими в четвъртък, като се очаква случаите чувствително да нараснат.

Още не е ясно дали приравняването на антигенните тестове и PCR тестовете ще е пълно, или ще е необходимо потвърждение с PCR в отделни случаи. Остава под въпрос дали резултат от бърз тест ще може да се ползва за издаване на болничен лист. Очаква се всички детайли да бъдат уточнени до края на деня.

Здравният министър Костадин Ангелов отново разясни логистиката около първите ваксинации у нас. Последно до края на декември страната ни очаква да получи 9750 дози ваксини, които са достатъчни за ваксинирането на 4875 души – поставят се две дози в период от 21 дни. Повече ваксини се чакат през януари – общо 57 000 дози. За февруари главният здравен испектор Ангел Кунчев обяви 90 000 дози.

Ваксините ще почнат в три големи български града на 27 декември – София, Пловдив и Бургас. МЗ още не обявява градовете, но това направи Кунчев през уикенда. Ваксините ще престигнат в София и ще бъдат транспортирани до трите РЗИ-а. Не се притесняваме от нарушаване на хладилната верига, от момента на извеждането на ваксината от -70 градуса тя може да се съхранява в обикновен хладилник до 5 дни, припомни министърът. Ваксинациите у нас започват с медицинския персонал, като до момента интерес са заявили 33% от групата или 37 000 души. Здравният министър Ангелов отново изрази готовност да е първият ваксиниран.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки