МВнР: Няма вече чакащи български камиони в Дувър

0

- Advertisement -

Няма вече чакащи български тирове в английския град Дувър , които бяха блокирани няколко дни там, съобщиха от  Министерството на външните работи.

Българските шофьори са направили задължителните тестове за коронавирус, след което са напуснали Великобритания.

На 22 декември 2020 г. френското правителство отвори границите си за влизащи от Великобритания граждани, но заради новия щам на коронавируса всички пътуващи трябва да представят антигенен или PCR тест с отрицателен резултат.

Летище „Менстън” в Кент бе превърнато в импровизиран паркинг за чуждестранните товарни камиони, чакащи да преминат границата. Към 23 декември 2020 г., когато завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев се срещна на летището с група български шофьори, там имаше общо 3750 чуждестранни камиона. По информация на посолството ни в Лондон, към момента в „Менстън” вече няма чакащи тирове, включително и български.

Британският министър на транспорта Грант Шапс е посочил, че към 26.12.2020 г. в област Кент от общо 15 526 теста за коронавирус са налице само 36 положителни резултата, които представляват едва 0,23% от извършените тестове.

От МВнР напомнят на всички български граждани, пребиваващи във Великобритания, че е необходимо стриктно да спазват наложените местни ограничителни мерки, както и да не предприемат пътуване, освен ако не е на основание стриктно изброените изключения от британските власти. Нарушителите на мерките във Великобритания подлежат на високи глоби.

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефони:

+44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400, +44 020 75893763 или по електронната поща:

ambass.office@bulgarianembassy.org.uk, ambass.office@bgembassy.plus.com, consular@bulgarianembassy.org.uk.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки