Стефановден е

0

- Advertisement -

Българската православната църква почита паметта на първия християнски мъченик – свети архидякон Стефан. Христовият ученик загинал от мъченическа смърт заради своята вяра, убит е с камъни по решение на еврейските първенци.

Стефановден се чества като зимен храмов празник на митрополитската катедрала „Света Неделя“, тъй като на първомъченика е посветен южният престол в храма.

Денят на свети Стефан е последният християнски празник от годината.

Денят на Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество Христово – на 27 декември, и е последният празник в годината, за който се казва, че „затваря кръга“. Култът към този светец е голям, почитта към него – също.Църквата Свети Стефан в ИстанбулЦърквата Свети Стефан в Истанбул

От времето на апостол Павел насам всички наричат Свети Стефан първи мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви в името на християнската вяра. След Възнесението на Христос били избрани седмина дякони (служители), които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан.

Обезпокоени от нарастването на броя на християните, членовете на синедриона (съвет на юдейските старейшини) влизат в спор със свети Стефан, но не устояват на „духовната му сила и мъдрост“. Затова възбуждат народа срещу архидякона, като го обвиняват, че хули Бога и Мойсеевия закон. Разярената тълпа го изкарва извън града и започва да го бие с камъни.

Светецът коленичи и преди да издъхне, се обръща към небето с думите „Господи, не им зачитай този грях!“. Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През пети век част от мощите му са открити чрез видение и са положени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава „венец“. Единствената в света желязна църква, българската църква в Истанбул, носи името на първия християнски мъченик Свети Стефан.

Над 250 хиляди българи с това име празнуват днес, сочат данните на Националния статистически институт.Желязната църква „Свети Стефан“Желязната църква „Свети Стефан“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки