Стефановден е

0

- Advertisement -

Българската православната църква почита паметта на първия християнски мъченик – свети архидякон Стефан. Христовият ученик загинал от мъченическа смърт заради своята вяра, убит е с камъни по решение на еврейските първенци.

Стефановден се чества като зимен храмов празник на митрополитската катедрала „Света Неделя“, тъй като на първомъченика е посветен южният престол в храма.

Денят на свети Стефан е последният християнски празник от годината.

Денят на Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество Христово – на 27 декември, и е последният празник в годината, за който се казва, че „затваря кръга“. Култът към този светец е голям, почитта към него – също.Църквата Свети Стефан в ИстанбулЦърквата Свети Стефан в Истанбул

От времето на апостол Павел насам всички наричат Свети Стефан първи мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви в името на християнската вяра. След Възнесението на Христос били избрани седмина дякони (служители), които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан.

Обезпокоени от нарастването на броя на християните, членовете на синедриона (съвет на юдейските старейшини) влизат в спор със свети Стефан, но не устояват на „духовната му сила и мъдрост“. Затова възбуждат народа срещу архидякона, като го обвиняват, че хули Бога и Мойсеевия закон. Разярената тълпа го изкарва извън града и започва да го бие с камъни.

Светецът коленичи и преди да издъхне, се обръща към небето с думите „Господи, не им зачитай този грях!“. Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През пети век част от мощите му са открити чрез видение и са положени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава „венец“. Единствената в света желязна църква, българската църква в Истанбул, носи името на първия християнски мъченик Свети Стефан.

Над 250 хиляди българи с това име празнуват днес, сочат данните на Националния статистически институт.Желязната църква „Свети Стефан“Желязната църква „Свети Стефан“

Прегледана: 37483

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки