Живи да ги ожалиш: Чиновниците без коледни бонуси

0

- Advertisement -

Пандемията от Ковид-19 остави без коледни бонуси повечето държавни чиновници. В по-голямата част от министерствата и другите държавни ведомства служителите няма да получат традиционните надбавки за коледните и новогодишните празници, показа репортерска проверка.

От транспортното министерство в отговор на запитването на журналисти от в. „Монитор“ са заявили, че няма да има коледни бонуси за служителите. В „Холдинг БДЖ“ ЕАД и дъщерните дружества за пътнически и товарни превози също няма практика за предоставяне на коледни бонуси,. Освен това от ведомството добавиха, че в структурата на холдинга и дружествата „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД и „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД не е приложимо изплащането на ДМС и няма практика за начисляване на бонуси към основните трудови възнаграждения. 

От друго транспортно ведомство – Ръководство „Въздушно движение“ (РВД), че също не очакват в последните дни от изтичащата 2020-а да получат допълнителни пари над заплатата си за Коледа. От пресцентъра на фирмата уточниха, че причината е в пандемията, довела до силно намаляване на въздушния трафик над България от началото на годината. Така приходите на дружеството са паднали много, а то за разлика от други държавни ведомства е на самоиздръжка.

Изплащане на коледни бонуси както в Министерството на енергетиката (МЕ), така и в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (второстепенен разпоредител с бюджет към МЕ) също не се предвижда.

От земеделското министерство също няма да дават бонуси. От там информираха, че съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация брутната заплата се състои от основна заплата и допълнителни възнаграждения. Те могат да се предоставят за нощен труд, извънреден труд, работа през официалните празници, времето на разположение, постигнати резултати и за изпълнение и/или управление на проекти или програми. Допълнителното възнаграждение за постигнати резултати (ДВПР) може да се изплаща 4 пъти годишно – през април, юли и октомври за текущата година и през януари – за предходната година. Не е налична нормативна възможност за изплащане на коледни бонуси.

От Агенцията по храните също отговориха, че в нормативната уредба липсва основание, на база на което служителите в БАБХ да получават бонуси. На този етап такива не са предвидени да се изплащат и ДМС-та през първото тримесечие на 2021 година.

Служителите в Министерството на икономиката също остават без коледни бонуси, съобщиха оттам. В ДАМТН, която е част от това ведомство, положението е подобно, като там през годината се вземали минимални суми за ДМС, съобщиха неофициално от метрологичната агенция.

Работещите в МОСВ, както и в туристическото министерство също няма да имат коледни бонуси. От Минитерството на туризма пък добавиха неофициално, че допълнителни пари над заплатата през 2020 г. не са изплащани, защото сумите, предвидени за целта, били насочени за борба с пандемията от коронавируса.

Темата с премиите, раздавани в държавните структури, и коледните бонуси винаги е будила много спорове. През 2012 г. ръководителка на Агенция по вписванията си начисляваше по още една заплата като бонус. Въпросната особа тогава дори бе дадена на прокурор. Скандалът, разразил се тогава, доведе до въвеждането на мерки за силно ограничаване на коледните бонуси или на места пълното им отпадане.

Сред малкото, които ще получат бонуси, за съдиите. В средата на ноември Пленумът на Висшия съдебен съвет реши и тази година да даде коледни премии на съдии, прокурори, следователи и служители. За целта ще са необходими общо 20 257 058 лева, като всеки магистрат ще получи по до една заплата и половина плюс ранг, а за специализираните магистрати до три заплати. Всеки административен ръководител самостоятелно ще решава какъв размер на допълнителното възнаграждение да получава всеки магистрат и служител. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки