От 500 до 1000 лева за ваксина без ред

0

- Advertisement -

Купувачи в интернет вече предлагат между 500 и 1000 лева, за да получат ваксината срещу коронавирус, без да чакат да им дойде редът. Естествено не става дума за пряко закупуване на субстанцията, а за място по-напред в списъка на  Националния ваксинационен план. Мераклиите искат да заемат местата на хората от първа и втора фаза на плана, които не са се вписали в регистрите, като вместо тях във фургоните за поставяне на препарата се явят те. Това са хора под 65-годишна възраст, които не попадат в най-рисковите групи и не работят на „първа линия“.

Любопитното е, че кандидат-купувачите се „целят“ в бройките на неизявилите желание да се ваксинират в системата на здравеопазването, МВР, социалните домове и домовете за възрастни. Данните показват, че малко над 40% хората на „първа линия“ са се записали за доброволна ваксинация, което означава, че поне половината ваксини ще останат „свободни“.

Проблемът обаче е, че дори и да се снабдят с място в списъците и ваксина, това не им дава възможност да се сдобият със сертификата, издаван от Министерството на здравеопазването. Преди дни премиерът Бойко Борисов предупреди, че този сертификат скоро може да се превърне в универсален документ, подобен на паспорт или лична карта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки