България праща 100 000 евро и вода на Хърватия след земетресението

0

- Advertisement -

България ще помогне на първо време със 100 000 евро и минерална вода Хърватия след вчерашното земетресение с магнитуд 6.4 по скалата на Рихтер. Това обяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„На заседание днес МС реши да отпусне 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия. Както знаете, в момента още се разчиства и се прави оценка на щетите, затова помолихме нашето посолство да проучи къде са най-належащите нужди и най-тежките щети – каза Захариева на нарочен брифинг. – Така че отпуснатите средства ще са за две емблематични сгради, свързани и с българската история – на Горноградската гимназия и на Хърватската акадмия на науките и изкуствата, които ще получат по 50 000 евро“.

Захариева не успя да каже с какво точно Горноградската гимназия в Загреб е свързана с България и посъветва да се изчака прессъобщението. Всъщност Първа Горноградска гимназия е дала началото на Хърватската академия на науките и изкуствата. В гимназията от 1862 г. са се обучавали български деца, стипендианти на епископ Йосип Юрай Щросмайер, на Българската екзархия и др.

Министър Захариева каза, че заедно с министъра на икономиката са разговаряли с производители на минерална вода и с БЧК. „В резултат две големи фирми за вода – от Велинград и Смолянско, ще осигурят един ТИР с минерална вода и ще ги доставят до складовете на БЧК и оттам в следващите дни ще се осъществди транспортът с помощта на пловдивска фирма.  

Същевременно в Хърватия цяла нощ и днес продължиха вторичните трусове. За по-малко от половин час рано сутринта имаше два труса от 4 и 4.6.  Епицентърът и на двата труса е на около 44 км северно от столицата Загреб и на 13 км северозападно от Сисак. Дълбочината е, съответно, на 8 и на 10 км. Голяма част от уплашеното население нощува в колите си. „Напълно е възможно заради трусовете в Хърватия да се стигне до земетресение в България или на друго място на Балканите, защото сме на една тектонична плоча“. Това прогнозира  сеизмолог Петър Кирилов пред bTV.

Вчера по обед на територията на Хърватия бе регистрирано земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер. Трусовете се почувстваха в Баня Лука, Загреб, Вуковар и Сплит. Най-тежко пострада град Петриня, чийто кмет съобщи, че половината град е разрушен и поиска да се изпрати незабавно помощ. За да се овладее тежкото положение там, хърватската армия е изпратила 300 бойци. 

Хърватският Червен кръст откри благотворителна кампания. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки