България праща 100 000 евро и вода на Хърватия след земетресението

0

- Advertisement -

България ще помогне на първо време със 100 000 евро и минерална вода Хърватия след вчерашното земетресение с магнитуд 6.4 по скалата на Рихтер. Това обяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„На заседание днес МС реши да отпусне 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия. Както знаете, в момента още се разчиства и се прави оценка на щетите, затова помолихме нашето посолство да проучи къде са най-належащите нужди и най-тежките щети – каза Захариева на нарочен брифинг. – Така че отпуснатите средства ще са за две емблематични сгради, свързани и с българската история – на Горноградската гимназия и на Хърватската акадмия на науките и изкуствата, които ще получат по 50 000 евро“.

Захариева не успя да каже с какво точно Горноградската гимназия в Загреб е свързана с България и посъветва да се изчака прессъобщението. Всъщност Първа Горноградска гимназия е дала началото на Хърватската академия на науките и изкуствата. В гимназията от 1862 г. са се обучавали български деца, стипендианти на епископ Йосип Юрай Щросмайер, на Българската екзархия и др.

Министър Захариева каза, че заедно с министъра на икономиката са разговаряли с производители на минерална вода и с БЧК. „В резултат две големи фирми за вода – от Велинград и Смолянско, ще осигурят един ТИР с минерална вода и ще ги доставят до складовете на БЧК и оттам в следващите дни ще се осъществди транспортът с помощта на пловдивска фирма.  

Същевременно в Хърватия цяла нощ и днес продължиха вторичните трусове. За по-малко от половин час рано сутринта имаше два труса от 4 и 4.6.  Епицентърът и на двата труса е на около 44 км северно от столицата Загреб и на 13 км северозападно от Сисак. Дълбочината е, съответно, на 8 и на 10 км. Голяма част от уплашеното население нощува в колите си. „Напълно е възможно заради трусовете в Хърватия да се стигне до земетресение в България или на друго място на Балканите, защото сме на една тектонична плоча“. Това прогнозира  сеизмолог Петър Кирилов пред bTV.

Вчера по обед на територията на Хърватия бе регистрирано земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер. Трусовете се почувстваха в Баня Лука, Загреб, Вуковар и Сплит. Най-тежко пострада град Петриня, чийто кмет съобщи, че половината град е разрушен и поиска да се изпрати незабавно помощ. За да се овладее тежкото положение там, хърватската армия е изпратила 300 бойци. 

Хърватският Червен кръст откри благотворителна кампания. 

Прегледана: 38743

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки