София Прайд погна лидера на „Атака“

0

- Advertisement -

Административният съд в София–град отмени решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с което националният орган по равенството отказва да разгледа жалбите на членовете на организационния комитет на София Прайд срещу предизборната платформа на Волен Сидеров на местните избори през 2019 г., обещаваща да забрани прайда. Това съобщиха от комитета на София Прайд.

На местните избори през 2019 г. в София лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров посочи като основен приоритет в програмата си спирането на „гей-парада“ в София.

В поредица от публични изяви пред различни медии, в това число в телевизия „Алфа“, в публичния си профил с социалната медия „Фейсбук“, в интернет страницата на вестник „Атака“ и на най-малко един билборд, националистът призовава избирателите си да му гласуват доверие за нов кмет на София и че ако бъде избран за такъв, ще ограничи признатото и защитено от Конституцията и от международното право свобода на мирно събиране на част от българските граждани, въз основа на хомосексуалната им ориентация. Това съобщиха от екипа на София Прайд.

Още през октомври 2019 г. членовете на Организационния комитет на София Прайд Радослав Стоянов, Деница Любенова, Венета Лимберова, Димитър Богданов, Симеон Василев и Лилия Драгоева подават жалба до Общинската избирателна комисия за област София за нарушения на Избирателния кодекс от страна на Сидеров. С жалбата се иска премахването на незаконосъобразните агитационни материали поради накърняване на добрите нрави, тъй като с тях се обещава ограничаването на конституционни права на дискриминационен принцип.

Само два дни по-късно със свое решение от избирателната комисия приема, че няма компетентност да разгледа тази жалба на организационния комитет на София Прайд и изпраща същата по компетентност на Комисия за защита от дискриминация, Централна избирателна комисия и Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община. Така агитационните материали не бяха премахнати най-малко до края на изборите.

След като КЗД образува преписка, назначеният по нея докладчик Златина Дукова на два пъти изпраща писма до жалбоподателите с искане да уточнят от какво се оплакват и какво искат. На два пъти жалбоподателите отговарят, че се оплакват както от агитационните материали – които считат за дискриминационни, и искат установяване на нарушение на Закона за защита от дискриминация – така и от бездействието на членовете на избирателната комисия, по чиято вина материалите не са премахнати и които също искат да бъдат санкционирани. С решение произнесено почти година по-късно – на 23 септември 2020 г. – КЗД намира, че не е сезирана с надлежно искане и че не е уточнено от жалбоподателите какво точно и срещу кого следва да бъде установено и съответно е прекратява производството.

Организационният комитет на София Прайд обжалва решението на КЗД пред Административен съд София – град. Магистратите постановиха Комисията да вземе отношение по случая.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки