Картичка: Укрепено свлачище, открито от Борисов, блокира Рилския манастир

0

- Advertisement -

В района на ремонтирано за 6 млн. лв. свлачище, намиращо се в средата на пътя за Рилския манастир, е паднала огромна скала. Временно на място беше разположен полицейски патрул, който връщаше обратно всички пътуващи към манастира. По разпореждане на областната дирекция на МВР Кюстендил в посока към Рилския манастир се допускаха само машини, които трябваше да разчистят падналите скали. 

От Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха, че преовлажняване на скатовете по трасето на пътя за Рилския манастир са активизирали поредица от свлачищни процеси през последните 24 часа и поради това движението по третокласния път III-107 Кочериново – Рилски манастир остава временно ограничено в двете посоки.

На 29 декември премиерът Бойко Борисов написа във „Фейсбук“, че каквото е било обещано да се направи за Рилския манастир, е вече изпълнено. “Искам тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят на тази Света обител, да няма неизкусурено нещо“, заяви министър-председателят, цитиран от БГНЕС. Укрепителните дейности започнаха в края на юни и включваха възстановяване на пътната настилка по участъка. “С близо 6 млн. лв. бе завършено укрепването на срутището по пътя за светата обител. Осигурили сме и 1,62 млн. лв. за изграждане на пречиствателна станция за отпадните води. В момента тече и реконструкцията и художествената реставрация на манастира, за която правителството отпусна 600 000 лв“, пише премиерът. 

Миналата седмица той, заедно със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кмета на Рила Георги Кабзималски, направиха оглед на укрепеното срутище на пътя за Рилския манастир. 

АПИ обясни, че ако не е било укрепването, срутването щяло да бъде още по-голямо. Освен това изграждането на подпорната скала и монтирането на якостна мрежа по ската, което струва 6 млн. лева, е било само първият етап от укрепителните работи в този участък. При втория ще трябва да се обезопаси и горната част на ската, където срутищните процеси продължават.

„Изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес. Това са изводите на експертите от първоначалните огледи направени днес. Утре работата на геолози и строителни специалисти продължава“, съобщиха от АПИ.

Изпълнените досега в 250-метров участък при 27-ми км на третокласния път III-107 Кочериново – Рила – Рилски манастир укрепителни дейности, които позволиха преди Коледа да се възстанови движението, са етап от укрепителните дейности на ската. Изградена е укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която поема натоварването на срутищното тяло като то е подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа. Тя е закрепена със стоманени анкери и монтажни скоби. Ако тези дейности не са били предприети и изпълнени сега, срутищният процес е щял да бъде много по-голям.

Скалата е паднала през високата над 4 метра бетонна подпорна стена, като явно се е откъртила от горната част на ската. Според геолози, цитирани от БНР, там има двe пукнатини в скалния масив, които при влажно време и валежи e възможно  се активизират.

Движението по третокласния път III-107 Кочериново – Рилски манастир и днес остава временно ограничено в двете посоки, за да се гарантира безопасността, живота и здравето на пътуващите.

ОЩЕ ИНЦИДЕНТИ

В района обаче трети ден продължават обилните дъждове и това причинява и други инциденти. 

Придошлите води на река Струма отнесоха понтонния мост, който се използва при строителството на АМ „Струма“ край Благоевград. По него, за по-пряко, преминаваше строителна техника. Понтонът свързваше края на ЛОТ 3.1. с прокопавания в момента тунел „Железница“.

Източник: Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки