530 млн. лв. ще струват новите 5,7 км на метрото

0

- Advertisement -

Столичното общинско дружество „Метрополитен“ обяви обществена поръчка за проектирането и строителството на следващия участък от метрото. Той ще представлява отклонение на най-новия трети диаметър при Военна академия по посока зала „Арена Армеец“ и Окръжна болница и по него ще има шест нови станции – при кръстовището на ул. „Гео Милев“ и ул. „Черковна“, при кръстовището на ул. „Гео Милев“ и ул. „Николай Коперник“, при кръстовището на ул. „Гео Милев“ и ул. „Слатинска“, при кръстовището на бул. „Асен Йорданов“ и бул „Шипченски проход“, при „Арена Армеец“ и от източната страна на съществуващия пешеходен подлез при „Цариградско шосе“, известен като подлеза за Окръжна болница. На тази станция е проектирано да се изгради буферен паркинг изцяло под локалното платно на бул. „Цариградско шосе“, който стига до кръстовището с бул. „Йерусалим“. Той ще има общо 230 паркоместа, 28 от които ще са за хора в неравностойно положение.

Общата дължина на участъка е 5666 м, а прогнозната цена за изграждането на новото трасе е 530 млн. лв. Максималната заложена дълбочина на станциите е 20 м, а на тунелите – 25 м. Най-голямото предвидено разстояние между станциите ще е 1,45 км. До 14 април се приемат офертите на компаниите, които искат да строят новото трасе. Плановете са то да е готово през 2024 г. От документацията се вижда, че финансирането на разширението ще дойде по националния План за възстановяване и устойчивост. Това са евросредства за излизане от коронакризата на стойност 12 млрд. лева, които България трябва да защити пред ЕК тази пролет. Появата в този план на проекта за новите 6 метростанции е изненада, тъй като те не фигурираха в неговия първоначален проект. Много вероятно е Столична община да се е насочила към него, тъй като в следващия програмен период на програмата „Транспорт и транспортна инфраструктура“, която досега финансираше строежа на метрото, се предвижда националното съфинансиране вече да е 50 на сто. Това означава много по-сериозни разходи за бюджета на София, докато в същото време финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост е 100 процента безвъзмездно. 

Преди да заработи този участък от 3-ия лъч на метрото, „Метрополитен“ трябва да открие 4 станции в посока „Овча купел“ и „Горна баня“, което е обещано да стане през т.г. и да започне и завърши продължението му към ж.к. „Левски“. В края на миналата година бяха избрани и изпълнителите за 3-те спирки в тази посока – „Трейс груп холд“, „Джи Пи груп“ и „Монолит София“. Те трябва да изградят участъка срещу 216 млн. лв. без ДДС. 

ДЕТАЙЛИ

Метростанция 1 се намира на кръстовището на улиците „Гео Милев“ и  „Черковна“ с бул. „Ситняково“. Към метростанцията не е предвиждано паркиране. Северозападният вход-изход е оформен към съществуващия подлез под бул. „Ситняково“. Югоизточният вход – изход е оформен към нов пешеходен подлез преминаващ под ул. „Гео Милев“. Съществуващият вход на подлеза от страната на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ се разрушава заедно с част от подлеза. На мястото на разрушените конструкции се изграждат ново стълбище в обща конструкция с шахта за въздуховземане, асансьор за достъп от нивото на уличния тротоар до нивото на подлеза и участък от подлеза със стълбище и асансьор за достъп от подлеза до вестибюла на метростанцията. Дължината на пероните е 105 m, а широчината е от 3.2 m до 4.8 m.

Метростанция 2 е подземна със странични перони и един вестибюл. Разположена е под ул. „Гео Милев“ непосредствено до кръстовището с ул. „Н. Коперник“. Към метростанцията не е предвиждано паркиране. Станцията има два входа от югоизток. Вход – изход е оформен към нов пешеходен подлез преминаващ под ул. „Гео Милев“. Достъпът към подлеза е със стълбища и ескалатори от два входа разположени от двете страни на ул. „Гео Милев“. Станцията е решена с два странични перона, като връзката между пероните се осъществява през вестибюла. Дължината на пероните е 105 m, а широчината е от 3.1 m до 5.0 m.

Метростанция 3 се намира на кръстовището на улиците „Гео Милев“ и ул. “Слатинска”. Пероните и вестибюлите на метростанцията се разполагат под ул. “Гео Милев”. Към метростанцията не е предвиждано паркиране. Северозападният вход-изход е оформен като подлез под ул. „Гео Милев“. Югоизточният вход – изход е оформен към нов пешеходен подлез, преминаващ под ул. „Гео Милев“. Достъпа към подлеза е със стълбища от два входа. Станцията е решена с два странични перона, като връзката между пероните се осъществява през вестибюлите. Дължината на пероните е 105 m, а широчината е от 3.05 m до 4.55 m.

Метростанция 4 е подземна, със странични перони и един централен вестибюл. Разположена е северозападно от кръстовището на  бул. “Шипченски проход“ и бул. „Асен Йорданов“. Станцията има три входа. Северният и южният вход са в съответните краища на вестибюла, а третият вход е достъпен през подлез, разположен напречно, под бул. “Шипченски проход“. Северният вход е предвиден за обслужване на жилищната зона, заключена между ул.“Гео Милев” и бул.“Шипченски проход“. Южният вход е разположен непосредствено на бул.“Шипченски проход“, до северния тротоар на булеварда.  Достъпът от посока бул.“ Асен Йорданов“ е през предвидения нов подлез. Този вход ще осигури пешеходна връзка към спортните комплекси в близост, както и лесен достъп до спирките на градския транспорт, намиращи се на бул. „Асен Йорданов“. Предвидени са и два асансьора от двете страни на станцията.

Метростанция 5 се намира на бул. „Асен Йорданов“ срещу зала “Арена Армеец”. Пероните и вестибюлите на метростанцията се разполагат частично под платното на  бул. „Асен Йорданов“. На ниво перон е предвиден пешеходен подлез под бул. „Асен Йорданов“ към зала “Арена Армеец”. Към метростанцията не е предвиждано паркиране в рамките на проекта. Югоизточният вход-изход е оформен на  бул. „Асен Йорданов“, непосредствено до спирка на градския транспорт. В градоустройствено отношение е предвидена възможност за изграждане на подход с ескалатори от входа/изхода на метростанцията към по-високото ниво на входа на “София Тех Парк.“ Северозападният вход – изход пред зала “Арена Армеец” е оформен към нов пешеходен подлез, преминаващ под бул. „Асен Йорданов“.

Метростанция 6 се намира изцяло под локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ и стига до кръстовището с бул. „Йерусалим“. Към метростанцията е предвидено паркиране в рамките на проекта. Югоизточните входове-изходи са два, като единия е оформен на локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ на 150 m от кръстовището с бул. „Йерусалим“, а другия – с нов пешеходен подлез от другата страна на бул. „Цариградско шосе“. Северозападният вход – изход е оформен изцяло към съществуващия пешеходен подлез, преминаващ под бул. „Цариградско шосе“, свързващ спирките на градския транспорт. За целта ще бъде изградена връзка на вестибюла на метростанцията с подлеза под локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ В новата връзка са проектирани и 6 бр. търговски обекти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки