МВнР за актуалните ограничителни мерки в Австралия и Нова Зеландия

0

- Advertisement -

Външното ни министерство предоставя актуална информация за ограничителните мерки във връзка с пандемията от новия коронавирус в Австралия и Нова Зеландия. Вижте какви са те: 

Границите на Австралия са затворени. Единствено се допускат:

  • Австралийски граждани;
  • Чужденци с право на пребиваване;
  • Членове на семейство с един местен гражданин – австралиец или притежаващ право на престой;
  • Пътници, които са били в Нова Зеландия през последните 14 дни;

• Граждани на Нова Зеландия, обичайно пребиваващи в Австралия, и членовете на техните семейства;• Транзитно преминаващи през Австралия в рамките на 72 часа;• Авио- и морски екипажи;• Лица, наети съгласно одобрената от правителството програма за сезонни работници или Тихоокеанска трудова схема;• Лица, които притежават виза за бизнес иновации и инвестиции (подклас 188).

Пътниците, пристигащи в Австралия, трябва да влязат незабавно в задължителна карантина за 14 дни. Стойността на престоя е 3000 австралийски долара и на аерогарите специални екипи от полицейски, военни и медицински лица контролират влизането и осигуряват извозването на пристигащите до определените за целта хотели.

Тестване за COVID-19 се извършва през първите 48 часа и след това между 10-и и 12-и ден на карантина. При отказ, може да се наложи поставяне под карантина за по-дълъг период. МВнР обръща внимание, че непрестанно се затварят вътрешните граници между щатите, обявяват се ограничения за придвижване, разполагат се полицейски постове по основните маршрути.

Освен на национално ниво, ограничения се въвеждат и в отделните щати. За придвижване от щат в щат, в случай че към момента на пътуването няма забрана, се изисква получаване на разрешение, което е индивидуално за всяко отделно лице.

Полетите са ограничени, капацитетът на самолетите е минимизиран.Съветваме гражданите, пътуващи към или от Австралия да следят актуалните мерки, свързани с разпространението на Ковид-19 на следния линк: https://www.australia.gov.au/.

В Нова Зеландия към момента не се допускат чужди граждани, а само завръщащи се жители – граждани на държавата или такива, които са си осигурили визи съгласно „специалните“ категории, възприети от страната.

В тях се включват и такива, които се считат за критично важни работници. Повече информация за тези категории може да бъде намерена на уебсайта https://covid19.govt.nz/

Правителството обяви нови изисквания за пристигащите в Нова Зеландия. В допълнение към тестовете, прилагани на третия и дванадесетия ден на управлявана изолация, от 18 януари 2021 г. се въвежда изискване за пътници, пристигащи от всички страни, да представят документ за извършен тест един ден преди пристигането си в Нова Зеландия. Карантината е задължителна.

Допълнителни подробности са на разположение на уебсайта за управляваната изолация и карантина https://www.miq.govt.nz/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки