Томислав Дончев попари бизнеса: Никой не е казал кои мерки ще паднат от февруари

0

- Advertisement -

Никой не е казал кои мерки ще паднат от началото на февруари. Очаквам да се реши най-късно в началото на следващата седмица. В следващите 7 дни ще бъде решено кои мерки кога отпадат. Очаквам да имаме решение още в началото на следващата седмица, това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. Според него никой не може да се ангажира с предварителна прогноза. Това зависи строго от темповете на заболяването.

Има държави, които са прекарали повечето време от предишната година в тежък локдаун. Въпреки това броят на заразените там е голям. Мерките трябва да се прилагат умно. Възможно е да отворим ресторанти и барове. Ще обсъдим всичко, ще видим цифрите и ще преценим. При всички случаи ограничителните мерки трябва да се прилагат умно. Не трябва след тотално затваряне да има тотално отпускане. Вървим по ръба на бръснача. Държавата се опитва да оказва помощ на бизнеса. Надявам се до седмица да можем да бъдем ясни и конкретни и да кажем кога могат да отворят ресторантите. Важно е хората да могат да заживеят по нормален начин. Това е свързано с психологическия статус на всеки. Няма мярка, която обаче да даде същия доход на фирма, какъвто реално има, ако е отворена. Много от мерките се финансират от държавния бюджет, но помощта за затворения бизнес идва от ЕС, добави Дончев.

По думите му ваксинацията има ефект, когато е имунизирано цялото население или поне по-голямата част от него.

Има държави, които използват ваксините едноразово, но така не се достига имунитет от над 90%. Ние избираме да го правим двуразово. Като финален резултат съм убеден, че България няма да се справи по-зле в имунизацията от всяка една друга европейска държава и няма забавяне във ваксинирането. Преди средата на годината ваксинационния процес да е стигнал до етап, в който вече ясно да се види спиране на заразата.

Дончев не пропусна да коментира темата за предстоящите избори. По думите му няма лошо да има видеонаблюдение по време на вота, но трябва да се изяснят техническите детайли.

При гласуването по пощата има значим риск от злоупотеба. В пандемични условия има липса на гаранции, че пликовете с вота на избирателите ще бъдат доставени навреме. Приоритет ни е опазването на самия изборен процес от злоупотреби. Важно е той да е прозрачен. Отстрани е лесно да даваш акъл, но като носиш отговорност за изборния процес, мислиш по съвсем различен начин. Цветанов вече е политически опонент на ГЕРБ, нормално е да говори против нас. Нека да не се оплакваме от честността на изборите в аванс, защото може да се окаже, че някой има положителен резултат, а вече се е ожалил, каза още вицепремиерът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки